Citromos csirke


  Hozzávalók:

-  1 -1,2 kg-os csirke,
-  8 dkg vaj,
-  2,5 dl főzőtejszín,
-  8 ek. citromlé,
-  10 dkg zeller,
-  1 db nagy krumpli,
-  1 db alma,
-  3 ek. liszt,
-  1 ek. cukor,
-  2 kk. mustár,
-  2 kk. borecet, 
-  só, bors.

A vaj felét megolvasztjuk, összekeverjük 6 ek. citromlével és leöntjük vele az egymás mellé rakott csirkedarabokat. Közép-meleg sütőben addig sütjük, ameddig a csirke meg nem puhul.

A felkockázott zellert, krumplit és almát a csirke mellé rakjuk kb. 30 percre.

A maradék vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Lassan állandóan kevergetve hozzáadjuk a főzőtejszínt. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a mustárt, 2 ek. citromot és a cukrot. Lassan hozzákeverjük a borecetet és magas turmix csészébe öntjük.

A csirke mellől kiszedjük a zellert, burgonyát és az almát és adagolva leturmixoljuk. Közben kiszedjük egy tálra a húsokat és a csirkéből kisült levet is a turmixba adagoljuk. A krémes mártást átforraljuk (10 perc), ha szükséges kissé tovább melegítjük, hogy besűrűsödjön.

Tálaláskor a tálra szedett csirkét bevonjuk a mártással, a többit mártásos csészében tegyük asztalra.