- 2
csirke (0,8-1kg-os),
- 1 dl olaj,
- 3 dkg vaj,
- 1 fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 dkg liszt,
- 0,5 l tyúkleves alaplé,
- 1 ek. méz
- 2 ek. citromlé,
- 2 szem törött szegfűszeg,
- 1 mk. őrölt fahéj,
- 1 csipet őrölt bors,
- 1 csipet curry,
- 1 csomó petrezselyemzöld,
- 5 db narancs,
- 15 dkg darált dió, vagy Dejó,
- só.
A csirkéket megmossuk bőrét eltávolítjuk. Gerincénél, mellénél megfelezzük, majd mellhúst lebontjuk a csontról és félbe vágjuk. A combokat alsó/felső-re bontjuk és húsát csontig bevágjuk. A szárnyvéget levesszük a szárnyakról, végül a hátat eltesszük, jó lesz egy aprólék-levesbe.
A szétbontott csirkét átmossuk, kissé leszárítjuk és sózzuk, borsozzuk és egy órára hűtőbe tesszük.
Egy lábosban olajat hevítünk és erős tűzön a darabokat minden oldalukon megkapatjuk.
Mély tepsibe, vagy tűzálló tálba tesszük a húsokat, ráöntjük azt az olajat, amiben elősütöttük. A tyúkleves felét aláöntjük, alufóliával lefedjük és 150 fokos előmelegített sütőben saját levével locsolgatva pároljuk. Ha megpuhult a hús 180 fokra emeljük hőfokot és fólia nélkül megpirítjuk a csirke darabokat. Végül kevés szaft marad alatta.
A hússzeleteket erre a zöldségágyra fektetjük, és fedő alatt 20 percig pároljuk.
Amíg sül a hús elkészítjük a mártást. Egy kisebb lábosban a vajat megolvasztjuk. Ebben megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, aztán megszórjuk liszttel és egy kicsit pirítjuk. Egyszóval világos vajas rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a leves maradékát állandó kevergetés közben, majd ismét forraljuk 5-6 percet.
Ezután befűszerezzük, citromlé, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, csipet bors, csipet curry és a finomra vágott petrezselyemzöld, végül az őrölt dió/Dejó és a fél narancs leve és reszelt héja, 1 ek. méz. Ez már ízlés dolga!
Felforraljuk és melegen tartjuk a mártást. Ha hígnak tartanánk forraljuk még néhány percet, hogy sűrűsödjön.
A sültet tálra szedjük a fél narancs vékony félszeleteivel díszítjük. A mártást külön csészében kínáljuk.
- 1 dl olaj,
- 3 dkg vaj,
- 1 fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 dkg liszt,
- 0,5 l tyúkleves alaplé,
- 1 ek. méz
- 2 ek. citromlé,
- 2 szem törött szegfűszeg,
- 1 mk. őrölt fahéj,
- 1 csipet őrölt bors,
- 1 csipet curry,
- 1 csomó petrezselyemzöld,
- 5 db narancs,
- 15 dkg darált dió, vagy Dejó,
- só.
A csirkéket megmossuk bőrét eltávolítjuk. Gerincénél, mellénél megfelezzük, majd mellhúst lebontjuk a csontról és félbe vágjuk. A combokat alsó/felső-re bontjuk és húsát csontig bevágjuk. A szárnyvéget levesszük a szárnyakról, végül a hátat eltesszük, jó lesz egy aprólék-levesbe.
A szétbontott csirkét átmossuk, kissé leszárítjuk és sózzuk, borsozzuk és egy órára hűtőbe tesszük.
Egy lábosban olajat hevítünk és erős tűzön a darabokat minden oldalukon megkapatjuk.
Mély tepsibe, vagy tűzálló tálba tesszük a húsokat, ráöntjük azt az olajat, amiben elősütöttük. A tyúkleves felét aláöntjük, alufóliával lefedjük és 150 fokos előmelegített sütőben saját levével locsolgatva pároljuk. Ha megpuhult a hús 180 fokra emeljük hőfokot és fólia nélkül megpirítjuk a csirke darabokat. Végül kevés szaft marad alatta.
A hússzeleteket erre a zöldségágyra fektetjük, és fedő alatt 20 percig pároljuk.
Amíg sül a hús elkészítjük a mártást. Egy kisebb lábosban a vajat megolvasztjuk. Ebben megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, aztán megszórjuk liszttel és egy kicsit pirítjuk. Egyszóval világos vajas rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a leves maradékát állandó kevergetés közben, majd ismét forraljuk 5-6 percet.
Ezután befűszerezzük, citromlé, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, csipet bors, csipet curry és a finomra vágott petrezselyemzöld, végül az őrölt dió/Dejó és a fél narancs leve és reszelt héja, 1 ek. méz. Ez már ízlés dolga!
Felforraljuk és melegen tartjuk a mártást. Ha hígnak tartanánk forraljuk még néhány percet, hogy sűrűsödjön.
A sültet tálra szedjük a fél narancs vékony félszeleteivel díszítjük. A mártást külön csészében kínáljuk.