Dejós csirke



  Hozzávalók:


-  2 csirke (0,8-1kg-os),
-  1 dl olaj,
-  3 dkg vaj,
-  1 fej hagyma,
-  2 gerezd fokhagyma,
-  2 dkg liszt,
-  0,5 l tyúkleves alaplé,
-  1 ek. méz
-  2 ek. citromlé,
-  2 szem  törött szegfűszeg,
-  1 mk. őrölt fahéj,
-  1 csipet őrölt bors,
-  1 csipet curry,
-  1 csomó petrezselyemzöld,
-  5 db narancs,
-  15 dkg darált dió, vagy Dejó,
-  só.

A csirkéket megmossuk bőrét eltávolítjuk. Gerincénél, mellénél megfelezzük, majd mellhúst lebontjuk a csontról és félbe vágjuk. A combokat alsó/felső-re bontjuk és húsát csontig bevágjuk. A szárnyvéget levesszük a szárnyakról, végül a hátat eltesszük, jó lesz egy aprólék-levesbe.

A szétbontott csirkét átmossuk, kissé leszárítjuk és sózzuk, borsozzuk és egy órára hűtőbe tesszük.
Egy lábosban olajat hevítünk és erős tűzön a darabokat minden oldalukon megkapatjuk.

Mély tepsibe, vagy tűzálló tálba tesszük a húsokat, ráöntjük azt az olajat, amiben elősütöttük. A tyúkleves felét aláöntjük, alufóliával lefedjük és 150 fokos előmelegített sütőben saját levével locsolgatva pároljuk. Ha megpuhult a hús 180 fokra emeljük hőfokot és fólia nélkül megpirítjuk a csirke darabokat. Végül kevés szaft marad alatta.

A hússzeleteket erre a zöldségágyra fektetjük, és fedő alatt 20 percig pároljuk.

Amíg sül a hús elkészítjük a mártást. Egy kisebb lábosban a vajat megolvasztjuk. Ebben megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, aztán megszórjuk liszttel és egy kicsit pirítjuk. Egyszóval világos vajas rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a leves maradékát állandó kevergetés közben, majd ismét forraljuk 5-6 percet.

Ezután befűszerezzük, citromlé, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, csipet bors, csipet curry és a finomra vágott petrezselyemzöld, végül az őrölt dió/Dejó és a fél narancs leve és reszelt héja, 1 ek. méz. Ez már ízlés dolga!
Felforraljuk és melegen tartjuk a mártást. Ha hígnak tartanánk forraljuk még néhány percet, hogy sűrűsödjön.

A sültet tálra szedjük a fél narancs vékony félszeleteivel díszítjük. A mártást külön csészében kínáljuk.