Kapros csirke


  Hozzávalók:

-  1 csirke (1,2-1,5 kg),
-  2 dkg margarin,
-  3 dkg liszt,
-  1 fej vöröshagyma,
-  1 dl tejföl,
-  1 dl főzőtejszín,
-  1 nagy csokor kapor (2-3 ek. szárított kapor),
-  1 citrom,
-  2 dl száraz fehérbor,
-  1 ek. cukor,
-  só.

A csirkét megmossuk és feldaraboljuk. Egy nagyobb lábasban a vajban aranysárgára pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről és kézi habverővel 2 dl vízzel simára keverjük. Beletesszük a hagymát egészben és felforraljuk.

Hozzáadjuk a csirkedarabokat, egy fél citrom reszelt héját, fél citrom levét, a vágott kaprot. Sózzuk és hozzáadjuk a bort, majd lassú tűzön fedő alatt pároljuk.

20 perc után egy kevés húslevet kivéve a tejszínt és a tejfölt elkeverjük a cukorral, majd a húshoz keverjük óvatosan. Megkóstoljuk, ha kell sózzuk, esetleg édesítjük ízlés szerint. Egy pohár vizet hozzáöntve tovább pároljuk, amíg a hús puha lesz, de nem mállik le a csontról. Ha kész a hagymát kidobjuk.

Sztrapacskával, galuskával, krokettel, sült burgonyával, vagy makarónival tálaljuk.

(A citrom hámozás jobb a reszelésnél, mert több illóolaj kerülhet az ételbe. De csak akkor csináljuk, ha igen éles és vékonyan szelő hámozónk van. Ha sok fehér rész kerül bele a citromból igen keserű lesz az étel!)