- 1 csirke (1,2-1,5 kg),
- 2 dkg margarin,
- 3 dkg liszt,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 dl tejföl,
- 1 dl főzőtejszín,
- 1 nagy csokor kapor (2-3 ek. szárított kapor),
- 1 citrom,
- 2 dl száraz fehérbor,
- 1 ek. cukor,
- só.
A csirkét megmossuk és feldaraboljuk. Egy nagyobb lábasban a vajban aranysárgára pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről és kézi habverővel 2 dl vízzel simára keverjük. Beletesszük a hagymát egészben és felforraljuk.
Hozzáadjuk a csirkedarabokat, egy fél citrom reszelt héját, fél citrom levét, a vágott kaprot. Sózzuk és hozzáadjuk a bort, majd lassú tűzön fedő alatt pároljuk.
20 perc után egy kevés húslevet kivéve a tejszínt és a tejfölt elkeverjük a cukorral, majd a húshoz keverjük óvatosan. Megkóstoljuk, ha kell sózzuk, esetleg édesítjük ízlés szerint. Egy pohár vizet hozzáöntve tovább pároljuk, amíg a hús puha lesz, de nem mállik le a csontról. Ha kész a hagymát kidobjuk.
Sztrapacskával, galuskával, krokettel, sült burgonyával, vagy makarónival tálaljuk.
(A citrom hámozás jobb a reszelésnél, mert több illóolaj kerülhet az ételbe. De csak akkor csináljuk, ha igen éles és vékonyan szelő hámozónk van. Ha sok fehér rész kerül bele a citromból igen keserű lesz az étel!)
- 3 dkg liszt,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 dl tejföl,
- 1 dl főzőtejszín,
- 1 nagy csokor kapor (2-3 ek. szárított kapor),
- 1 citrom,
- 2 dl száraz fehérbor,
- 1 ek. cukor,
- só.
A csirkét megmossuk és feldaraboljuk. Egy nagyobb lábasban a vajban aranysárgára pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről és kézi habverővel 2 dl vízzel simára keverjük. Beletesszük a hagymát egészben és felforraljuk.
Hozzáadjuk a csirkedarabokat, egy fél citrom reszelt héját, fél citrom levét, a vágott kaprot. Sózzuk és hozzáadjuk a bort, majd lassú tűzön fedő alatt pároljuk.
20 perc után egy kevés húslevet kivéve a tejszínt és a tejfölt elkeverjük a cukorral, majd a húshoz keverjük óvatosan. Megkóstoljuk, ha kell sózzuk, esetleg édesítjük ízlés szerint. Egy pohár vizet hozzáöntve tovább pároljuk, amíg a hús puha lesz, de nem mállik le a csontról. Ha kész a hagymát kidobjuk.
Sztrapacskával, galuskával, krokettel, sült burgonyával, vagy makarónival tálaljuk.
(A citrom hámozás jobb a reszelésnél, mert több illóolaj kerülhet az ételbe. De csak akkor csináljuk, ha igen éles és vékonyan szelő hámozónk van. Ha sok fehér rész kerül bele a citromból igen keserű lesz az étel!)