Bakonyi fácánmellfilé



Hozzávalók:

- 4 fácánmell,
- 5 dkg füstöltszalonna,
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 25 dkg gomba,
- 1 kk. pirospaprika,
- 1 kk. Piros Arany,
- 1 pohár tejföl,
- 1 dl főzőtejszín,
- 1 zöldpaprika,
- 1 kimagozott, hámozott paradicsom,
- 1 kk. liszt,
- 1 dl száraz fehérbor,
- 1-2 dl húsalaplé,
- 1 mk. majoranna,
- 1 csomó aprított petrezselyem,
- só, olaj és kevés liszt (amiben megforgatjuk a mell filéket).

A melleket megmossuk, kicsontozzuk, kissé kiverjük. Szalonna csíkokkal megtűzdeljük, besózzuk és egy jó órát hidegen tartjuk. Lisztben megforgatjuk és olajon mindkét oldalát elősütjük, de nem pirítjuk!

A sütőolajban a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a cikkekre szelt gombát. Fedő alatt kevergetve pároljuk egy 10 percet. Sózzuk borsozzuk, és hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd ráöntjük a bort és az alaplevet meghintjük majorannával és egy ek. petrezselyemmel. Ha felforrt hozzáadjuk, az apró kockára vágott paprikát és paradicsomot. Beletesszük a hússzeleteket és fedő alatt lassú tűzön pároljuk.

Ha elfőtte a levét hozzáadunk egy kevés alaplevet és a tejszínt. Tovább pároljuk. Ha a hús megpuhult óvatosan kiszedjük. A tejfölt elkeverjük a Piros Arannyal és csomómentesre a kk. liszttel. Ezzel sűrítjük be a gombás mártásunkat. Visszatesszük bele a húsokat és jól kiforraljuk.

Galuskával forrón tálaljuk.