Tőkehalas rizottó



Hozzávalók:

- 50 dkg tőkehalfilé,
- 1 ek. citromlé,
- 0,7 liter zöldségalaplé,
- 5 dkg vaj,
- 1 fej finomra aprított lilahagyma,
- 1 gerezd zúzott fokhagyma.
- 1,5 dl száraz fehérbor,
- 1,5 ek. szárított morzsolt tárkony,
- 10 dkg vegyes zöldség, apróra vágva,
- 5 dkg zöldborsó,

- 1 kk. mustár,
- 30 dkg rizottórizs,
- 1 kk. só, bors.

Egy lábasban alacsony hőfokon felolvasztjuk a vaj felét, majd hozzáadjuk a hagymát.
Ha üvegesre pirult hozzáadjuk a fokhagymát, kis ideig együtt tovább pirítjuk.

Ezután hozzáadjuk a ressre főtt zöldségeket, majd kis idő múlva kiszedjük és a forró zsiradékban a rizst is átforgatjuk.
Felöntjük a borral és erős tűzön beforraljuk, hogy szinte teljesen eltűnjön a rizs alól a folyadék.
Ekkor mérsékeljük a lángot és a forró alaplevet lassan kis merőkanállal adagoljuk a rizshez, mindig csak annyit, amit éppen felvesz.
Közben folyamatosan keverjük.
Kb. 10 perc múlva feltesszük a halat, bőrével lefelé és sózzuk borsozzuk, majd fedő alatt pároljuk.
Amikor a rizs már kezd puhulni (15-20 perc) hozzáadjuk a mustárt és a citromlevet.
Közben a halat megfordítjuk és ismét lefedjük.

A rizshez adjuk még a maradék vajat és a tárkonyt, átkeverjük, majd lehúzzuk a tűzről és lefedve egy jó negyedórát a rizst tovább puhulni hagyjuk. Közben a halunk is elkészült, kisebb darabokra vágjuk és a rizzsel elkeverjük.
Ha jól dolgoztunk nem lucskos, de krémes-leves állagú lesz a rizottónk.
Ha először csináljuk, és ha főleg nem rizottó rizst használunk a rizs pörgős lesz de, egy száraz rizsköretet kapunk.
Ezen úgy tudunk segíteni, hogy egy kis alaplevet csempészünk még hozzá és 5 percre vissza melegítjük. Persze ez csak közelíteni fogja a rizottó lágy selymességét.