Bakonyi sertéstokány




Hozzávalók:

-  0,7 kg sertéslapocka (színhús),
-  15 dkg vöröshagyma,
-  1 ek. olaj,
-  1 pohár tejföl,
-  15 dkg füstölt szalonna csíkra
   vágva,
-  3 gerezd fokhagyma,
-  30 dkg gomba,
-  2 nagyobb paradicsom,
-  2 csemege paprika,
-  2 -3 dl húsalaplé,
-  1 kk. morzsolt majoranna,
-  1/2 csomó apróra vágott
   petrezselyemzöld,
-  só, frissen őrölt bors.

A húst csíkokra vágjuk. Félretesszük.
A felvágott szalonnát 1 ek. olajat aláöntve kiolvasztjuk, majd a majdnem pörcös szalonnát kiszedjük.
A vöröshagymát finomra vágjuk, és a szalonnazsírban megfonnyasztjuk. Rádobjuk a felszeletelt gombát a majorannát a petrezselyemzöld felét és jól megborsozzuk.
Gyakran kevergetve félpuhára pároljuk. Addigra majdnem visszasül zsírjára.

Ekkor hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, megsózzuk, alapossan frissen őrölt borssal meghintjük és óvatos keverés mellett, fedő nélkül addig pároljuk, amíg a kiengedett levét elfövi, zsírjára pirul.

Egy kevés csontlevet vagy húslevest adunk hozzá, fedővel letakarjuk, és mérsékeltűzön pároljuk. Rövid lében, szinte csak a saját gőzében és zsírjában párolódjék, pörkölődjék.
Mikor a hús majdnem megpuhult, zsírjára pirítjuk, és hozzátesszük az időközben egyenletes darabokra vágott paradicsomot és paprikát. Ha kell utánasózzuk és annyi csontlét öntünk hozzá, hogy mire megpuhul, jó, tartalmas, pörkölthöz hasonló sűrűségű leve legyen.
A végén a kivett levével és a maradék petrezselyemmel elkevert tejföllel még átkeverjük a húst, egyet rottyantunk rajta és azonnal forrón tálaljuk.

Petrezselymes burgonyával, vagy galuskával tálaljuk. A pörc csíkokkal díszítjük.