Balatoni borsos pisztráng


Hozzávalók: 

- 3 konyhakész pisztráng (egyenként kb. 25 dkg),
- 1 mk. őrölt bors,
- 1 tk. őrölt paprika,
- 10-12 dkg finom zsemlemorzsa,
- 6 közepes vöröshagyma,
- 25 dkg burgonya (konyhakész),
- olaj a sütéshez,

A mártáshoz:
- 1 csomó friss kapor,
- 2 ek. liszt,
- 5 dkg vaj,
- 2,5 dl erőleves/húsalaplé,
- 1 dl főzőtejszín,
- 2 dl tejföl,
- őrölt feketebors, csipet cukor, citrom, só.

A pisztrángot megmossuk, átnézzük ha kell még tovább pikkelyezzük, leöblítjük és megszárogatjuk. Kívül-belül sózzuk, letakarva hűtőbe tesszük.

Egy serpenyőben (halsütő) bő ujjnyi olajat teszünk és ha jó forró a burgonyát szép pirosra kisütjük. Lehúzzuk a tűzről és kiszedjük papírtörlőre a burgonyát. Sütőbe tesszük melegentartó (45 fok) fokozaton.

Kis tapadásmentes lábasban megolvasztjuk az 5 dkg vajat, beleszórjuk a lisztet és világos rántást készítünk. Ezután beleszórjuk a finomra vágott kaprot ezzel is pirítjuk egy keveset, majd apránként felengedjük az erőlevessel. Közben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon. Hozzáadjuk a tejszínt és kissé megemeljük a hőmérsékletet, hogy felforrjon. Közben a tejfölt elkeverjük néhány csepp citrommal csipet sóval csipet cukorral, hogy pikáns édes savanyú legyen. Állandó keverés közben a apránként a mártáshoz keverjük. Megvárjuk míg rottyan egyet és levesszük a tűzről. Megkóstoljuk, ha kell sózzuk és borsozzuk. Ezt is a melegen tartó sütőbe tesszük.

A halsütéshez a serpenyőt visszatesszük a tűzre (halsütő) és közepes hőre állítjuk. Az őrölt borsot és a paprikát a zsemlemorzsához keverjük. A halat ebben hempergetjük meg és a serpenyőbe fektetjük. Az olajnak kicsivel több mint félig el kell ellepnie a halat. Ha kell, a serpenyőben az olajat pótoljuk.

Kb. 4 percig sütjük oldalanként. Lapáttal kiszedve papírtörlős rácsra fektetjük.
Közben a hagymát megtisztítjuk és karikára vágjuk, gyűrűkre szedjük és kissé megsózzuk.

Ha a halakat kisütöttük a maradék morzsában a hagymakarikákat megforgatjuk. Az olaj alatt kissé növeljük a hőmérsékletet és a forró olajban a hagymakarikákat 2-3 perc alatt aranybarna ropogósra sütjük.

Tálalásnál egy tálra, egy pisztráng kerül. Egyik oldalára a ropogós hagymakarika a halastál másik oldalára burgonya, amit átvonunk egy kevés mártással. A többi kapormártást mártásos tálban kínáljuk.