Balatoni harcsafilé



Hozzávalók:

- 4 szelet 15-18 dkg-os harcsafilé,
- 20 dkg csiperke gomba,
- 3 dkg szárított vargánya,
- 2 fej vöröshagyma,
- 6 szem közepes burgonya,
- 4 nagyobb gerezd fokhagyma,
- 1 kisebb csomó friss kapor,
- 1 csomó petrezselyem,
- 2 dl tejföl,
- 1 dl főzőtejszín,
- 5-6 ek. liszt,
- 1 mk. őrölt paprika,
- olaj, őrölt feketebors, tarkabors, só.

A filéket besózzuk, borsozzuk és hűtőbe tesszük egy kis időre.

A szárított gombát egy negyed pohár meleg vízzel leöntjük és állni hagyjuk. A burgonyát feltesszük főni.

Közben elkészítjük a gombamártást. Két fej hagymát finomra vágunk. Egy magasabb falú serpenyőben 3 ek. olajat forrósítunk ebbe tesszük a hagymát, megsózzuk és párolni kezdjük. A csiperke gombát felszeljük. Ha a hagyma jól megfonnyadt a felét áttesszük egy másik serpenyőbe és a maradék hagymához hozzáadjuk a beáztatott vargányát, sózzuk borsozzuk. Fedő alatt pároljuk tovább.
Kb. 10 perc múlva a fedőt levesszük és tovább pároljuk míg zsírjára nem pirul. Ekkor még öt percig pirítjuk. Ekkor lehúzzuk a tűzről. Meghintjük egy evőkanál liszttel, jól átkeverjük és további keverés közben hozzáöntjük a tejszínt, a vágott kaprot és egy ek. vágott petrezselymet, végül 1,5 dl tejfölt. Botmixerrrel röviden aprítjuk.
Ne legyen teljesen krémszerű. Kissé darabosnak kell maradnia. Utána ízesítjük és öt perc alatt jól kiforraljuk. Tálalásig melegen tartjuk.

A megfőtt burgonyát meghámozzuk villával összetörjük. Hozzáadjuk adagonként a dinsztelt hagymához jól összekeverjük és ha kell utána ízesítjük. Meghintjük a maradék petrezselyemmel és együtt kissé átpirítjuk a hagymás burgonyát. Tálalásig melegen tartjuk.

Végül a lisztet elkeverjük az őrölt paprikával és ezzel bundázzuk a halat. Közepesen forró olajban minkét oldalát szép világos barnára sütjük. A kisült szeleteket kés lapjával szétnyomott és aprított fokhagymával megszórjuk.

Tálalásnál halastál egyik oldalára fektetjük a harcsa szeleteket a másik oldalra négy burgonya kupacot teszünk. (pl. fánkszaggatót megtöltünk törtburgonyával lesímítjuk egy lapos késsel és a tálra ütjük, négy méretes korogot kapunk.) A korongok tetejére egy-egy kanál tejfölt csurgatunk és frissen őrölt tarkaborssal meghintjük.

A mártást külön csészében kínáljuk, a maradék burgonyát köret tálra tesszük.