Bazsalikomos harcsafilé sonkakötényben



Hozzávalók:

- 4 szelet harcsafilé (egyenként kb. 20 dkg),
- 1 mk. őröltbors,
- marék bazsalikomlevél aprítva,
- 1 citrom leve,
- 6 szelet pármai pármai típusú sonka,
- diónyi vaj,
- 3 kisebb cukkini,
- 1 sárgarépa gyufaszálnyira aprítva,
- 1 csomó friss petrezselyem,
- 5 dkg vaj,
- 2,5 dl erőleves/fehérboros halalaplé,
- 4 ek. főzőtejszín,
- 1 dl tejföl,
- 1 kk. mustár,
- bors, só.

A sütőt bekapcsoljuk 185 fokra (ha légkeveréses 175 fokra).

A halfiléket sózzuk, borsozzuk és kevés citromlével meglocsoljuk. egy-két órát érleljük hűtőben.

Minden szeletet megszórunk friss bazsalikommal és sonkaszelet csíkokkal áttekerjük. Egy tapadásmentes tepsit kivajazunk a cukkinit felkarikázzuk a serpenyőbe terítjük és rászórjuk a juliennre vágott sárgarépát és egyenletesen szétterítjük rajta. Sózzuk, borsozzuk és ráfektetjük a becsomagolt halfiléket. Aláöntjük az alaplevet.

A sütő felső rácsára tesszük és 15 percig sütjük.

Ezután meglocsoljuk 3-4 evőkanál főzőtejszínnel. És visszatoljuk a sütő közepére még 10 percre.

Utána halat lapáttal kiszedjük, melegen tartjuk.

A zöldséges levet leszűrjük és kiöntjük lábosba.

Mártást készítünk. A sütőléhez keverünk 1 kk. mustárt, vágott petrezselymet és elkeverjük 1 dl tejföllel, utána ízesítjük sóval, borssal. És átforraljuk.

Zsemlegombóc szeletekre helyezzük a cukkinis répát, a halat és mártással átvonva, körítve tálaljuk.