Fogas bakonyi módon



Hozzávalók:

- 4 szelet fogasfilé (egyenként kb. 20 dkg),
- 7 dkg vaj,
- 5 dkg finomra vágott vöröshagyma,
- 1 ek. őrölt fűszerpaprika,
- 10 dkg csiperke gomba,
- 5 dkg szárított és langyos vízben áztatott rókagomba, vagy vargánya,
- 4 dl boros halalaplé (végső esetben zöldségleves),
- 1 ek. liszt,
- 2 dl tejföl,
- 1 dl főzőtejszín,
- 1 db piros kaliforniai paprika,
- 1 zöld erős hegyes paprika,
- 2 nagy érett paradicsom,
- 1 kk. Piros Arany,
- 2 mk. szárított morzsolt majoranna,
- 1 dl tejföl,
- 1 kk. mustár,
- bors, só.

A filéket megsózzuk és kissé megborsozzuk, majd felhasználásig lefedve hűtőbe tesszük.

Egy nagyobb lábasban a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a vöröshagynát és félig lepirítjuk (üveges legyen). Megszórjuk pirospaprikával, megkeverjük és kevés alaplével (1-1,5 dl) felengedjük. Megsózzuk és zsírjára pirítjuk.

Ezután beletesszük a jól megmosott, és kisebb , de egyenletes darabokra felvágott gombákat. Ezt jól összepirítjuk és utána sózzuk. Ezután a felkockázott paprikát és a meghámozott kimagozott paradicsom kockákat, a Piros Aranyat és a majorannát is hozzáadjuk, felöntjük a maradék alaplével és hozzáadjuk a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk. A hozzávalókat puhára pároljuk, de nem főzzük szét!

Ha paprika még éppen roppanós a mártásunk alapja kész. Egy keverőtálba öntjük a tejfölt és a forró mártásból szedünk rá két-három kis merőkanállal, közben alaposan kevergetjük.

A langyos tejfölhöz keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. Csomómentesre kikeverjük, majd a mártáshoz adjuk állandó keverés mellett. Megkóstoljuk és ha kell utána sózzuk.

Lapátkanállal a filéket a mártásba fektetjük és fedő alatt időnként rázogatva a lábast (keverni nem szabad!) mérsékelt tűzön puhára pároljuk.

Arra ügyeljünk, hogy ne főjön túl puhára, mert szétesik a mártásban. Általában 15, max. 20 perc alatt elkészül.

Tálaláskor a nagyra szaggatott túrós nokedlit a tál közepére halmozzuk bőségesen szedünk rá a mártásból és erre fektetjük a fogas filét. Hegyes erős paprika karikákkal díszítjük.