- 0,5 liter bor (Rizlingszilváni),
- 6 dl víz,
- 2 tojássárgája,
- 10 dkg porcukor,
- 1 szál vanília, (vagy 1 mk. aroma),
- kandírozott citrom és narancshéj 1-1 evőkanál,
- 1/2-1/2 citrom és narancs reszelt héja és leve ízlés szerint,
- egy-két nagy fürt savanykás szőlő.
A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral fehéredésig, ekkor beletesszük a fűszereket és felöntjük a borral és vízzel.
Kis lángon, - nehogy a tojások kicsapódjanak - állandóan kevergetve forrásig hevítjük.
Ekkor levesszük a tűzről és tovább kevergetjük habverővel, míg jó habos nem lesz.
Ha kell egy kis citrom és/vagy narancslével savanyítjuk.
Csészébe negyedrészig felezett szőlőszemeket teszünk és erre merjük a levest. Babapiskótát adunk hozzá.
Ez az étel valójában az édes-sodók,-mártások sorába tartozott. Azonban ebben a formájában a gyümölcslevesek közé sorolható.