Borda parasztosan




Hozzávalók:

-  0,8 kg sertésborda,
-  30 dkg vöröshagyma,
-  1 kg burgonya kockázva,
-  10 dkg füstölt kockázott füstölt
   szalonna,
-  kis doboz sűrített paradicsom,
-  4 ek. liszt,
-  6 dkg vaj,
-  1 ek. Piros Arany,
-  2-3 dl húsalaplé,
-  2 csomó apróra vágott
   petrezselyemzöld,
-  só, olaj a burgonya sütéséhez.

Kevés olajon a kivert és lisztbe forgatott borda szeleteket, mindkét oldalukon hirtelen átsütjük és egy akkora lábosba, amelyben kis átfedéssel elférnek, körbe belefektetjük.

Egy kisebb tapadásmentes lábosba habosra forrósítjuk a vajat és a sűrített paradicsomot a liszttel elkeverjük benne és kevés húslevet apránként hozzáadva mártássűrűségűre hígítjuk, majd rászűrjük a lábosban lévő bordákra. A maradék alaplevet hozzáöntjük, csipet cukorral édesítjük ha kell utána sózzuk és puhára pároljuk. Ha elfőné a levét vízzel pótoljuk.

Közben a burgonyát kisütjük és melegen tartjuk.

A füstölt szalonnát kevés olajat aláöntve kisütjük. Kifehéredés után kiszedjük és a borgonyára szedjük. A visszamaradt zsiradékban a félfőre vágott hagymát világos zsemleszínűre pirítjuk. Ha kell a zsiradékot olajjal pótoljuk.

A lepirított hagymát lecsurgatjuk szitán, majd azt is a burgonyára tesszük. Az egészet óvatosan átforgatjuk, hogy a burgonya ne törjön. Ha kell sózzuk.

Előmelegített tálra szedjük a bordát és bevonjuk a paradicsomos szafttal, majd erre halmozzuk a hagymás-szalonnás sült burgonyát.