Borda pincemester módra


Hozzávalók:

-  0,8 kg sertésborda,
-  1 dl napraforgó olaj,
-  6 dkg teavaj,
-  5 dkg liszt,
-  10 dkg vöröshagyma,
-  2 gerezd fokhagyma,
-  25 dkg paradicsom,
-  3 dl testes félszáraz
   vörösbor,
-  2-3 dl húsalaplé,
-  1 csomó apróra vágott petrezselyemzöld,
-  2 kk. tökmagolaj,
-  só, bors, kömény.

A sertésbordát megsózzuk, frissen őrölt borssal meghintjük és mindkét oldalát lisztbe mártjuk.
Serpenyőben, felhevített étolajban elősütjük. Lábosba átszedjük. A húsalaplevet az elősütött bordákra ráöntjük, hozzáadjuk az áttört fokhagymákat, a csipet őrölt köményt, a kávés kanál tökmagolajat, végül a bort és fedő alatt, mérsékelt tűzön majdnem puhára pároljuk.

A vöröshagymát és a petrezselyem zöldjét külön-külön finomra vágjuk. A friss paradicsomot egy pillanatra forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk és a magját eltávolítva kisebb, egyenletes kockákra vágjuk.

Amikor a bordák majdnem puhák, serpenyőben az olajat felhevítjük, beletesszük a vágott hagymát és egész világos rózsaszínűre pirítjuk. Azonnal jön bele a paradicsom és sózunk. Megszórjuk  vágott petrezselyem zöldjével, és állandó rázogatás és keverés mellett, nyílt láng fölött, erős tűzön lepirítjuk néhány perc alatt úgy, hogy a paradicsom ne főjön szét!

A tűzről levéve egy kávéskanál tökmagolajjal ízesítjük és a mártásban párolt sertésbordákra öntjük. 
Együtt puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy a paradicsom ne puhuljon meg túlságosan.
Tálalás előtt teavajat morzsolunk bele.

A bordákat előmelegített tálra tesszük és mártásával leöntjük, forrón tálaljuk. Külön edényben petrezselymes burgonyát, vagy friss házi kenyeret adunk hozzá.