Borda pincemester módra
Hozzávalók:
- 0,8 kg sertésborda,
- 1 dl napraforgó olaj,
- 6 dkg teavaj,
- 5 dkg liszt,
- 10 dkg vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 25 dkg paradicsom,
- 3 dl testes félszáraz
vörösbor,
- 2-3 dl húsalaplé,
- 1 csomó apróra vágott petrezselyemzöld,
- 2 kk. tökmagolaj,
- só, bors, kömény.
A sertésbordát megsózzuk, frissen őrölt borssal meghintjük és mindkét oldalát lisztbe mártjuk.
Serpenyőben, felhevített étolajban elősütjük. Lábosba átszedjük. A húsalaplevet az elősütött bordákra ráöntjük, hozzáadjuk az áttört fokhagymákat, a csipet őrölt köményt, a kávés kanál tökmagolajat, végül a bort és fedő alatt, mérsékelt tűzön majdnem puhára pároljuk.
A vöröshagymát és a petrezselyem zöldjét külön-külön finomra vágjuk. A friss paradicsomot egy pillanatra forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk és a magját eltávolítva kisebb, egyenletes kockákra vágjuk.
Amikor a bordák majdnem puhák, serpenyőben az olajat felhevítjük, beletesszük a vágott hagymát és egész világos rózsaszínűre pirítjuk. Azonnal jön bele a paradicsom és sózunk. Megszórjuk vágott petrezselyem zöldjével, és állandó rázogatás és keverés mellett, nyílt láng fölött, erős tűzön lepirítjuk néhány perc alatt úgy, hogy a paradicsom ne főjön szét!
A tűzről levéve egy kávéskanál tökmagolajjal ízesítjük és a mártásban párolt sertésbordákra öntjük.
Együtt puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy a paradicsom ne puhuljon meg túlságosan.
Tálalás előtt teavajat morzsolunk bele.
A bordákat előmelegített tálra tesszük és mártásával leöntjük, forrón tálaljuk. Külön edényben petrezselymes burgonyát, vagy friss házi kenyeret adunk hozzá.