Budapest bélszín



Hozzávalók:

- 80 dkg bélszín
- 30 dkg vegyes csont (sertés, borjú)
- 10 dkg zsír, vagy olaj,
- 8 dkg füstölt szalonna,
- 20 dkg szárnyas máj (liba, kacsa),
- 20 dkg gomba,
- 10 dkg vöröshagyma
- 12 dkg zöldborsó (konzerv/mélyhűtött),
- 20 dkg zöldpaprika,
- 10 dkg paradicsom,
- só, bors, 1 mk. pirospaprika.

A felaprított csontot gondosan mossuk meg. A hagymát apróra vágjuk és kevés zsiradékon megfonnyasztjuk. Rádobjuk a csontot és kicsit együtt pirítjuk. Ezután meghintjük a piros paprikával. Átkeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, ízlés szerint sózzuk és lassú tűzön 40 percig forraljuk. Ezután leszűrjük és melegen tartjuk.(Erősen besűrűsödik!)

A raguhoz a szalonnát felkockázzuk és üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a nem túl vékonyra szelt gombát, a karikára szeletelt zöldpaprikát és vele pirítjuk a szárnyas májat nagyobb darabokban. Ha a májba szúrt hegyes kés után nem folyik ki véres folyadék a májat kiszedjük és a paradicsommal 10 perc alatt kétszeresére főzzük a lecsó-alapot. Erre rádobjuk a zöldborsót és fajtától és kikészítési módjától függően 8-10 perc alatt kész a ragunk. Ráöntjük a húsos-csontból készült pörköltlevet és hozzáadjuk a májakat, utána sózzuk és összeforraljuk.

A bélszínt 2 cm-es vastagságú szeletekre vágjuk és bő forró zsiradékban 3-3 percet mindkét oldalát hirtelen átsütjük.

Közben külön edényben karikázott, vagy steak burgonyát pirítunk hozzá.

Tálalása: középre átfedéssel a bélszín lapok kerüljenek az egyik oldalra a ragu pörköltes gombás része, a másik oldalra a máj darabok kerüljenek. A húst átvonjuk a pörkölt lével és díszíthetjük petrezselyem levelekkel, vagy erős paprika darabokkal. A sült burgonyát külön edényben tálaljuk.