Hozzávalók:
- 80 dkg bélszín
- 30 dkg vegyes csont (sertés, borjú)
- 10 dkg zsír, vagy olaj,
- 8 dkg füstölt szalonna,
- 20 dkg szárnyas máj (liba, kacsa),
- 20 dkg gomba,
- 10 dkg vöröshagyma
- 12 dkg zöldborsó (konzerv/mélyhűtött),
- 20 dkg zöldpaprika,
- 10 dkg paradicsom,
- só, bors, 1 mk. pirospaprika.
A
felaprított csontot gondosan mossuk meg. A
hagymát apróra vágjuk és
kevés zsiradékon megfonnyasztjuk.
Rádobjuk a csontot és kicsit együtt
pirítjuk. Ezután meghintjük a piros
paprikával. Átkeverjük és
felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje,
ízlés szerint sózzuk és
lassú tűzön 40 percig forraljuk. Ezután
leszűrjük és melegen tartjuk.(Erősen
besűrűsödik!)
A raguhoz a szalonnát felkockázzuk és üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a nem túl vékonyra szelt gombát, a karikára szeletelt zöldpaprikát és vele pirítjuk a szárnyas májat nagyobb darabokban. Ha a májba szúrt hegyes kés után nem folyik ki véres folyadék a májat kiszedjük és a paradicsommal 10 perc alatt kétszeresére főzzük a lecsó-alapot. Erre rádobjuk a zöldborsót és fajtától és kikészítési módjától függően 8-10 perc alatt kész a ragunk. Ráöntjük a húsos-csontból készült pörköltlevet és hozzáadjuk a májakat, utána sózzuk és összeforraljuk.
A bélszínt 2 cm-es vastagságú szeletekre vágjuk és bő forró zsiradékban 3-3 percet mindkét oldalát hirtelen átsütjük.
Közben külön edényben karikázott, vagy steak burgonyát pirítunk hozzá.
Tálalása: középre átfedéssel a bélszín lapok kerüljenek az egyik oldalra a ragu pörköltes gombás része, a másik oldalra a máj darabok kerüljenek. A húst átvonjuk a pörkölt lével és díszíthetjük petrezselyem levelekkel, vagy erős paprika darabokkal. A sült burgonyát külön edényben tálaljuk.
A raguhoz a szalonnát felkockázzuk és üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a nem túl vékonyra szelt gombát, a karikára szeletelt zöldpaprikát és vele pirítjuk a szárnyas májat nagyobb darabokban. Ha a májba szúrt hegyes kés után nem folyik ki véres folyadék a májat kiszedjük és a paradicsommal 10 perc alatt kétszeresére főzzük a lecsó-alapot. Erre rádobjuk a zöldborsót és fajtától és kikészítési módjától függően 8-10 perc alatt kész a ragunk. Ráöntjük a húsos-csontból készült pörköltlevet és hozzáadjuk a májakat, utána sózzuk és összeforraljuk.
A bélszínt 2 cm-es vastagságú szeletekre vágjuk és bő forró zsiradékban 3-3 percet mindkét oldalát hirtelen átsütjük.
Közben külön edényben karikázott, vagy steak burgonyát pirítunk hozzá.
Tálalása: középre átfedéssel a bélszín lapok kerüljenek az egyik oldalra a ragu pörköltes gombás része, a másik oldalra a máj darabok kerüljenek. A húst átvonjuk a pörkölt lével és díszíthetjük petrezselyem levelekkel, vagy erős paprika darabokkal. A sült burgonyát külön edényben tálaljuk.