Hozzávalók:
- 1 kg hátszín (egy darabban),
- 20 dkg vegyes leves zöldség (répák, zeller, karalábé),
- 10 dkg hagyma,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 3 dl száraz vörösbor,
- 2 db babérlevél,
- 5 dkg kenyérbél,
- 1 szál sárgarépa,
- 20 dkg gomba,
- 10 dkg paradicsom,
- só, bors, vaj, kevés olaj.
A húst
megmossuk, szárazra töröljük,
eltávolítjuk a a faggyút és
a hártyákat, enyhén sózzuk.
Kevés olajon a szalonna szeletek
zsírját kiolvasztjuk. A pörcöt
kivesszük és ha kihűlt lefagyasztjuk. A
forró zsírban a húst forgatva minden
oldalát megkapatjuk. Végül a
zsiradékkal együtt egy mély
jénai tálba, vagy tepsibe fektetjük.
Megtisztítjuk a zöldségeket és felaprítjuk. A hagymát karikára vágjuk és a zöldséggel és a babérlevelekkel együtt a hús mellé dobjuk. Lefedve közepesre előmelegített sütőben pirítani kezdjük. Kb. 20 perc múlva ráöntjük a vörösbort és lefedve további 40 percet pároljuk.
Közben egy darabka vajon és a maradék maximum 1 ek. olajon megpirítjuk a felszeletelt gombát és külön edényben sós vízben puhára pároljuk az egy szál nagyolva feldarabolt sárgarépát.
A húst kivesszük a levéből, melegen tartjuk, a mellette levő zöldséghez hozzáadjuk a kenyeret kisebb darabokban. kivesszük a babérlevelet és áttörjük a zöldséget. A krémszerű folyadékot egy kisebb lábosba öntjük, erős tűzön mártás sűrűségűre beforraljuk, végül hozzáadjuk a darabos répát és a pirított gombát.
A húst felszeleteljük, előmelegített tálra tesszük, leöntjük a mártással. Zsemlegombóccal, vagy burgonyapürével kínáljuk.
Megtisztítjuk a zöldségeket és felaprítjuk. A hagymát karikára vágjuk és a zöldséggel és a babérlevelekkel együtt a hús mellé dobjuk. Lefedve közepesre előmelegített sütőben pirítani kezdjük. Kb. 20 perc múlva ráöntjük a vörösbort és lefedve további 40 percet pároljuk.
Közben egy darabka vajon és a maradék maximum 1 ek. olajon megpirítjuk a felszeletelt gombát és külön edényben sós vízben puhára pároljuk az egy szál nagyolva feldarabolt sárgarépát.
A húst kivesszük a levéből, melegen tartjuk, a mellette levő zöldséghez hozzáadjuk a kenyeret kisebb darabokban. kivesszük a babérlevelet és áttörjük a zöldséget. A krémszerű folyadékot egy kisebb lábosba öntjük, erős tűzön mártás sűrűségűre beforraljuk, végül hozzáadjuk a darabos répát és a pirított gombát.
A húst felszeleteljük, előmelegített tálra tesszük, leöntjük a mártással. Zsemlegombóccal, vagy burgonyapürével kínáljuk.