Burgundi szelet



Hozzávalók:

- 1 kg hátszín (egy darabban),
- 20 dkg vegyes leves zöldség (répák, zeller, karalábé),
- 10 dkg hagyma,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 3 dl száraz vörösbor,
- 2 db babérlevél,
- 5 dkg kenyérbél,
- 1 szál sárgarépa,
- 20 dkg gomba,
- 10 dkg paradicsom,
- só, bors, vaj, kevés olaj.

A húst megmossuk, szárazra töröljük, eltávolítjuk a a faggyút és a hártyákat, enyhén sózzuk. Kevés olajon a szalonna szeletek zsírját kiolvasztjuk. A pörcöt kivesszük és ha kihűlt lefagyasztjuk. A forró zsírban a húst forgatva minden oldalát megkapatjuk. Végül a zsiradékkal együtt egy mély jénai tálba, vagy tepsibe fektetjük.

Megtisztítjuk a zöldségeket és felaprítjuk. A hagymát karikára vágjuk és a zöldséggel és a babérlevelekkel együtt a hús mellé dobjuk. Lefedve közepesre előmelegített sütőben pirítani kezdjük. Kb. 20 perc múlva ráöntjük a vörösbort és lefedve további 40 percet pároljuk.

Közben egy darabka vajon és a maradék maximum 1 ek. olajon megpirítjuk a felszeletelt gombát és külön edényben sós vízben puhára pároljuk az egy szál nagyolva feldarabolt sárgarépát.

A húst kivesszük a levéből, melegen tartjuk, a mellette levő zöldséghez hozzáadjuk a kenyeret kisebb darabokban. kivesszük a babérlevelet és áttörjük a zöldséget. A krémszerű folyadékot egy kisebb lábosba öntjük, erős tűzön mártás sűrűségűre beforraljuk, végül hozzáadjuk a darabos répát és a pirított gombát.

A húst felszeleteljük, előmelegített tálra tesszük, leöntjük a mártással. Zsemlegombóccal, vagy burgonyapürével kínáljuk.