Burgonyafőzelék



Hozzávalók:

- 1 kg burgonya,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 2 dl tejföl,
- 3 babérlevél,
- 2 evőkanál tárkonyos borecet,
- 1 mk. morzsolt tárkony,
- 1 csomó petrezselyemzöld aprítva,
- 1 zellerszár levele aprítva,
- olaj, só, bors, édesítő szer.

A hagymát finomra vágjuk és egy nagyobb lábasban kevés olajban megpirítjuk. Rátesszük a felkockázott burgonyát és kis ideig együtt pirítjuk.

Ezután felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Beletesszük a babérlevelet, a tárkonyt és a zellerlevelet. Sózzuk és lefedve a burgonyát lassú tűzön puhára pároljuk.

Ha megpuhult egy mixelő pohárban kevés főzőlével elkeverjük a tejfölt és hozzáadunk kb. 10-15 dkg burgonyát. Krémesre mixeljük. Hozzáöntjük a lábasban lévő főtt burgonyához lazán átkavarjuk. Ízesítjük a tárkonyos borecettel, ízlés szerint édesítjük és borsozzuk, meghintjük a fele petrezselyemmel. (A többit a tálalásnál használjuk.) A lángon erősítünk és néha megkeverve a tejföllel átforraljuk.