Vörösboros vaddisznóragu



Hozzávalók:

- 80 dkg vaddisznó színhús
- 5 dl vörösbor,
- 1 fej nagyobb vöröshagyma,
- 25 dkg sárgarépa,
- 25 dkg fehérrépa,
- 1 kis doboz paradicsompüré,
- 2 ek tárkonyos borecet,
- 5 dkg birsalmaíz,
- 2 ek. liszt,
- 1 mk. kakukkfű,
- 1 mk. rozmaring,
- 2 babérlevél,
- 3 ek olaj,
- só, bors.

A pácolt húst (lapocka) megmossuk felkockázzuk.
Egy nagyobb lábasban felforrósítjuk az olajat, nagy lángon megpirítjuk a húst, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát, kis idő múlva a répákat, néhány perc múlva a babérlevelet és a paradicsompürét. Kissé pirítjuk, végül ráöntjük az ek. ecetet sózzuk és borsozzuk. Mérsékeljük a hőt és alaposan összekeverjük.

Felöntjük vörösborral és fedő alatt pároljuk. (Kb. 2 óra a párolási idő) Két óra múlva megvizsgáljuk a húst. Ha vajpuha (és majdnem rostrajira hullik az ujjunk között) kihalásszuk a babérlevelet és szűrőkanállal kiszedjük a húst. A maradék zöldséges léhez hozzákeverjük a birsalmaízt és botmixerrel krémesítjük. Ha hígnak találjuk második menetben belekeverjük a lisztet.

Visszatesszük a húst és beállítjuk az ízt; só, bors és borecet felhasználásával.

Köretnek vajas burgonyapürét kínálunk.