Cecei göngyölt pulykamell



  Hozzávalók:

- 4 db másfél-tenyérnyi széles pulykamell szelet,
- 10 dkg rizs,
- 2,5 dl. száraz fehérbor,
- 3,5 dl húsalaplé,
- 2-3 dl főzőtejszín,
- 2 vaj (20 dkg),
- 8-10 csirkemáj,
- 2 kaliforniai paprika, vagy szezonban 2 db húsos TV paprika,
- 1 nagy fej hagyma,
- 3 gerezd fokhagyma zúzva 2 evőkanál olajban elkeverve,
- 5 dkg gumós zeller leveleivel,
- 1 fél csomó petrezselyem,
- 1 ek. Piros  Arany,
- 2-3 ek. Édes Anna,
- 1 kk. Erős Pista,
- 1 kk. őrölt édes-nemes paprika,
- 3 dkg liszt,
- 5 dkg reszelt kemény sajt,
- só, bors, szerecsendió, kevés zsemlemorzsa.


A hússzeleteket kiverjük téglalappá, egyik oldalát sózzuk, borsozzuk a másik oldalát megkenjük az olajos fokhagymával, ha mind a 4 szelet-lap kész, hosszúkás tálba egymásra helyezzük, lefóliázzuk és 3-5 órára hűtőbe tesszük.

A rizst forró sós vízben megfőzzük.
Közben a hagymát, zellert és szárát, a paprikát apróra kockázzuk és kevés vajon egy-két csipet sóval borssal feltesszük a fenti sorrendben párolódni, mindig várva néhány percet az előző pirulására, ha kell egy kis vizet öntünk alá.

Egy másik serpenyőben a felaprózott, de nem elkapart májat olvasztott forró vajon gyorsan lepirítjuk és borsozzuk, sózzuk.

A megfőtt riszt leszűrjük és jól lecsepegtetjük. Hozzákeverjük a zöldséges ragut, hozzáadjuk az Édes Annát jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a májat és végül két kk. vajat. Jól összedolgozzuk. Ez lesz a töltelék.

A pulykamelleket kiterítjük és elosztjuk rajta a tölteléket, majd szorosan felgöngyöljük.

Egy olyan tepsibe, tűzálló tálba, amelyben éppen elférnek a göngyölt mellek kivajazunk és morzsával meghintünk, majd ebbe fogjuk fektetni a tekercseket.

A korábban használt két serpenyőbe megfelezve beöntjük a bort és forralva kioldjuk a pörzsanyagokat, végül az egyikbe öntve félretesszük.

A másikban a maradék vajat felforrósítjuk és a húsgöngyölegeket hirtelen átsütjük, közben forgatva és vigyázva nehogy kinyíljanak. (Mindig a ráhajtásnál kezdjük pirítani.)

A másikba beleöntjük az alaplevet, felforraljuk és hozzáadunk 1 dl tejszínt. 5-10 percet forraljuk majd lezárjuk. A pecsenyeléből kiszedet pirított tekercseket a morzsázott sütőtálba tesszük és ráöntjük a boros pecsenyelevet, a tejszínes húslevet és alufóliával letakarva előmelegített 220 fokos sütőbe elindítjuk, majd egy 15 perc múlva 180 fokra mérsékelve a hőt locsolgatás közben sütjük tovább.

Ha a hús puha, szedjünk ki a léből, hintsük meg vágott petrezselyemmel, kevés morzsában fogassuk meg.

Végül készítsük el a mártást.

Az egyik serpenyőben olvasszuk meg a maradék kb. 5 dkg vajat. Ha felforrósodott szórjuk bele a 3 dkg lisztet és pirítsuk egészen világos zsemleszínig. Adjuk hozzá az őrölt paprikát, keverjük át és apránként adjuk hozzá a pecsenyelevet, az Erős Pistát, és Piros Aranyat és a maradék tejszínt kevergetés mellett. Közben kóstoljuk meg, mert a paprikakészítményekben elég sok só van! Ha sósnak találnánk egy kis vajjal és tejszínnel javíthatunk a helyzeten. Végül a ha nem túl sós hozzáadjuk a reszelt trappista sajtot. Ha teljesen felolvadt kész a mártás. Forrón tálaljuk. Vegyes idénysalátával kínáljuk.