Zöldséges töltött csirke



  Hozzávalók:


- 1 db csirke,
- 1 zsemle,
- 1-1 piros, zöld, vagy sárga kaliforniai paprika,
- 2 db szárzeller, vagy egy csomó zellerlevél szárastól,
- 1 szál rozmaring, vagy 1 kk. szárított,
- 1 csomó finomra aprított petrezselyemzöld,
- 1 kk. szárított majoranna,
- 1 gerezd zúzott fokhagyma,
- 1 fej lilahagyma,
- 1 marék csirkemáj,
- 20 dkg gomba,
- 1 szál sárgarépa,
- 2 ek. olvasztott vaj,
- 1 tojás,
- 5-6 szelet vékony kolozsvári szalonna,
- 3 ek. olaj,
- 1,5 dl tyúkhús alaplé,
- só, bors.


A csirkét kívül belül alaposan megmossuk, leszárítjuk. Bedörzsöljük sóval, borssal kívül belül.

A szikkadt zsemlét apró kockára vágjuk.

A paprikát, zellerszárat, hagymát, gombát, sárgarépát és egy szelet szalonnát szintén apróra felkockázunk. A hozzávalók közül először a szalonnát forró olajban üvegesre pirítjuk, utána beledobjuk a többi zöldséget és 10 percig pirítjuk. Közben a májat elkaparjuk, (én apróra vágva, majorannával megszórva adom a zöldséghez) és pár percet együtt pirítjuk. A megpirított zöldséget keverőtálba szedjük hűlni és meghintjük petrezselyemmel. A visszamaradt pici zsiradékban átforgatjuk a a zsemlekockákat, majd ez is a keverőtálba kerül. Hozzáütjük a tojást és jól átkeverjük. Majd annyi alaplével, hogy sűrű, de nem morzsalékos massza legyen hígítjuk. Ha túl híg lenne egy kis zsemlemorzsával fogathatjuk össze. Sózzuk, borsozzuk. (Aki szereti (én igen) egy jó mokkáskanál Erős Pistát még hozzákeverhet.)

A sütőt 220 fokra előmelegítjük.

Elővesszük tölteléket és a csirkébe töltjük a nyílást hústűvel összetűzzük, a combokat összekötjük.

A tepsibe szalonna szeleteket fektetünk erre tesszük a csirkét a mellrészével felfelé. Az olvasztott vajjal megkenjük, aláöntjük a megmaradtb alaplevet és kissé visszavéve a hőt 175 fokra, 40 percig sütjük. Közben locsolgatjuk. 40 perc után a csirkét megfordítjuk és további 40 percet sütjük, locsolgatás közben. (Gázsütőben ez 4-es fokozat, majd hármas.)