Diós pulykamell



  Hozzávalók:

- 1,5 kg pulykamellfilé darab,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 2 ek. olaj,
- 2,5 dl. száraz fehérbor,
- 2,5 dl húsalaplé,
- 5 dl főzőtejszín,
- 1 vaj (10 dkg),
- 1 csomó petrezselyem,
- 50 dkg szálasra vágott sárgarépa,
- 75 dkg zsenge zöldborsó,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 5 dkg durvára tört dió,
- 8 dkg reszelt kemény sajt,
- só, bors, szerecsendió.


A húst megmossuk leszárítjuk és sóval bedörzsöljük. Tálra fektetjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap a húst alaposan lemossuk a sótól, majd gazdagon megtűzdeljük szalonnacsíkokkal és fél fokhagymákkal.
Egy mélyebb tepsibe megolvasztunk 6 dkg vajat és hozzáadunk 2 ek. olajat.

Belefektetjük a pulykamellet a tepsibe és forró előmelegített sütőben (220 fok) hirtelen megkapatjuk a húst. Öt percenként forgatva és locsolgatva 15-20 percen át. Ezután kivesszük és
sütőt 180 fokra állítjuk. A hús alá öntjük a fél liter tejszínt és rátesszük a tetőt, vagy alufóliával lefedjük. Gyakran locsolgatva pároljuk, ha elfőné a levét egy kis húsalaplével pótoljuk. (Vigyázzunk kezdetben a hús vizet ereszt, utána viszont szivacsként szívja be a tejszínt, ami könnyen odakap!) Ha villával megszúrva kezd puhulni hozzáöntjük a bort a megmaradt alaplevet, a hús két oldalára beszórjuk a borsót, répát és a durvára tört diót. Az edény oldal és zöldségek között mindig legyen egy kis folyadék! Visszafedjük és még 15 percet pároljuk.

Ezután levesszük a fóliát és a hús tetejét pirosra sütjük kb. 10 perc. Ekkor kivesszük húst és a zöldségeket szűrőkanállal. Óvatosan megfordítva visszatesszük a húst úgy, hogy a pirult oldala legyen alul. A megmaradt vajat rákenjük a húsra, megborsozzuk, megszórjuk reszelt sajttal és ráreszelünk egy kis szerecsendiót. Visszatesszük a sütőbe és a sajtot rápirítjuk.

Ha a sajt rápirult a húst kivesszük és kissé hűlni hagyjuk, majd ferdén másfél centi vastag szeletekre felvágjuk. Húsos tál közepére lépcsősen lefektetjük. Vajas, vagy forgatott burgonyára tálaljuk.
A zöldségeket külön tálaljuk.