Csípős fokhagymás sertéssült




Hozzávalók:

- 1 kg sertéscomb
   egyben
   (lefaggyúzva),
- 1 dl méz,
- 1 dl olaj,
- 2 ek. csípős mustár,
- 2 ek. csípős (hot) ketchup,
- 1 ek. Erős Pista,
- 1 ek. Piros Arany
   (csípős),
- 7 gerezd fokhagyma,
- 2 mk. curry,
- 1-2 dl húsalaplé,
- 5 dkg vaj,
- só, bors.

A húst megmossuk, szárazra töröljük és gyengén besózzuk. Hengeresre formázzuk és sonkaszerűen megkötözzük. 5 gerezd fokhagymát hosszában lefelezünk és körbe megspékeljük a combot.

Kis tálkában elkészítjük a pácot.
Először a mézet öntjük a keverőtálba és lassan hozzákeverjük az olajat. A keveréshez legjobb egy kisebb habverő. Ha habos és egynemű, jöhet hozzá a többi sorban, külön-külön mindegyikkel jól elkeverve; mustár, Erős Pista, Curry por, Piros Arany, végül két gerezd zúzott fokhagyma.

A húst fektessük egy méretes frissen-tartó fólia darabra. A pácot evő- kanállal tegyük a húsra fordítsunk a kanálon és kenjük el. Ha úgy kb. 1/4 részét bekentük fordítsunk egyet a húson és folytassuk a pác felkenését.
(Fordításnál ne szúrjunk a húsba! használjuk a kötöző madzagot.) Ha körbekentük, fóliázzuk le a húst és egy napra (legalább egy éjszakára) tegyük hűtőbe.

Sütés előtt legalább két-három órával vegyük ki a hűtőből. Bontsuk le fóliát és a húst egy kivajazott tűzálló tálba fektessük. Itt hagyjuk szoba hőmérsékletre melegedni.

A sütőt melegítsük elő és tegyük be az alufóliával letakart húst. Kb. 20 perc múlva vegyük le a fóliát a húsról és locsoljuk meg a kiengedett levével, valamint öntsünk alá 1 dl alaplevet.

Ezután jönnek az ötperces mutatványok.
5 perc múlva locsolgassuk meg a húst és óvatosan húsfogóval fordítsunk egy negyedet rajta. Ha pörzsöltnek (sötét barna) látjuk az alját öntsük alá a maradék alaplevet. Ezt újabb öt perc elteltével ismételjük meg.
Most óvatosan kivesszük a sütőből és lebontjuk a kötözést. (Kesztyű!!) Azután gyorsan vissza.
Egy kis tálkába tegyük a csípős ketchupot és újabb öt perc múlva ezzel kenjük meg a a húst, öt perc múlva fordítás és kenés, majd még egyszer. Végül ismét egy kis locsolás a szafttal és öt perc múlva kivesszük húst a sütőből.

Vöröses-barna illatos kéregnek kell lenni rajta. Húsvillával , vagy hegyes késsel szúrjuk meg. Semmi lének nem szabad jönnie a szúrás helyén.
Hagyjuk kissé hűlni. Majd szeljük fel vékony szeletekre. Hosszúkás hústálra átfedően tegyük fel a szeleteket. Mellé jöhet a köret (burgonyapüré, krokett).
A sütőlevet mártásos tálkában tegyük az asztalra.

Ez tényleg elég csípős, de a hús belseje kevéssé az, ezért nagyobb gyermekek fogyaszthatják.