Gatyáshús



Hozzávalók:

-  15 dkg darált sertéshús,
-  15-20 dkg (kis szál) sütni-való csípős kolbász,
-  10 dkg füstölt szalonna felszeletelve,
-  2 tojás,
-  2 ek. olaj,
-  5 dl csontlé, vagy húsleves alap,
-  10 dkg rizs,
-  1,5 kg körüli kelkáposzta,
-  1 nagy fej hagyma,
-  2 dl tejföl,
-  1,5 ek. liszt,
-  2 kk. őrölt paprika,
-  1 kk. Piros Arany,
-  1 kk. őrölt kömény,
-  só, bors.

Töltött kelkáposztát készítünk.
8 nagy külső kelkáposztalevelet 2-3 percre leforrázzunk egy csipet szódabikarbónás vízben.
A kelkáposzta torzsáját kivágjuk és igen vékony metéltre felvágjuk a leveleket. Kissé besózzuk.
Egy nagyobb lábosba olajat öntve a bevágott szalonna szeletekből kakastaréjt sütünk, majd a szalonnát kiszedve a zsírban az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk.

A rizst félig puhára pároljuk, majd összedolgozzuk a fonnyasztott hagyma felével, a darált hússal, a bélből kiszedett kolbászhússal, a habart tojással és gyengén megsózzuk, erősen borsozzuk és meghintjük őrölt köménnyel. Egy-egy tyúktojásnyit kiszedünk evőkanállal a keverékből. Vizes kézzel kis 4-5 cm hosszú kolbászokká sodorjuk. Ezután becsomagolunk egy-egy leforrázott fél kelkáposzta levélbe. A levél könnyen elreped, ezért elég ha csak ráhajtogatjuk a húsra. (A csomagokat fehér cérnával átköthetjük, de én nem szoktam).

A zsíros-hagymás lábosba szorosan egymás mellé betesszük. Rátesszük az aprított, kinyomkodott kellevelet, meghintjük egy kis köménnyel, pirospaprikával, kevés sóval és borssal.
Húsalaplével plusz még annyi vízzel feltesszük főni, hogy az egészet elfedje. Fedő alatt, kis lángon addig főzzük, míg a laskára vágott kel összeesik és megpuhul. Ekkor levesszük a fedőt és tovább főzzük, hogy amíg a töltelékek már félig kilátszanak a szaftból. (Kuktában 30 percig főzzük.)
A tejfölt elkeverjük a Piros Arannyal, a liszttel, felhígítjuk egy kevés alaplével, és a káposztára szűrjük, majd jól átforraljuk. (Végül a csomagokról leszedjük a cérnát, ha átkötöztük).

Tálaláskor a kanállal-villával kiszedett csomagolt húsról lelógó a káposzta levél után lett a neve: "gatyás" hús.

Köményes főtt hasáb burgonyával kínáljuk. Ha belefőzzük a burgonyát kiváló egytálétel. Bográcsban is szokták csinálni!