Csopaki kacsapecsenye



  Hozzávalók:


- 4 kacsacomb,
- 2 ek. vaj (a mártáshoz),
- 1 evőkanál kacsazsír, vagy olaj,
- 1 ek. sűrített paradicsom,
- 1 fej reszelt hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2-3 dl tyúkhús alaplé,
- 2 dl testes félszáraz fehérbor,
- 1 dl testes vörösbor,
- 1 dl főzőtejszín,
- 2 kk. főzőkeményítő,
- 1 mk. rozmaring,
- 1 ek. cukor,
- só, bors.


A húst alaposan bedörzsöljük sóval és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap a combokat folyóvízben lemossuk és megszárítjuk.

Forró zsírban először a bőrös felét, majd a húsos oldalt lepirítjuk. Majd 1 dl fehérbort, és 1 dl alaplevet öntünk öntünk alá, kezdetben lefedjük és 180 fokon puhára pároljuk. Ha kell a levét alaplével pótoljuk. Azután levesszük a fóliát és a húst piros-ropogósra sütjük, saját levével locsolgatva. Tálalásig melegen tartjuk.

Elkészítjük a bormártást.

A reszelt hagymát pirítsuk meg a vajban, majd öntsük hozzá a tyúkhúslevest és a borokat (1-1 dl fehér és vörös), szórjuk meg rozmaringgal, ízesítsük egy csipet sóval és borssal. Addjuk hozzá a paradicsompürét, a cukrot és az átnyomott fokhagymákat, majd forraljuk össze. A tejszínt keverjük ki csomómentesre a keményítővel és keverjük a mártáshoz. Főzzük lassú tűzön tovább, míg eléri a mártás állagot.

Burgonya gombóccal kínáljuk.