Kacsamell paprikakrémmel



  Hozzávalók:

- 4 db kicsi kacsamellfilé (~30 dkg/db),
- 2-3 szál rozmaring,
- 2 dl olaj,
- só, bors.

A mártáshoz:

- 6-7 db paradicsom-paprika,
- 2 fej lilahagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 ek. édes pirospaprika,
- 1 kk. csípős pirospaprika,
- 2,5 dl. olaj,
- 1 ek. tárkonyos borecet,
- 1 ek. citromlé,
- cukor, só, bors.


A húst alaposan bedörzsöljük sóval, a húsos részt olajjal is. Lefóliázzuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap a filéket folyóvízben lemossuk és papírtörlővel leszárítjuk.

Az húsos oldalát átnézzük az esetleges fehér vastagabb inakat, hártyákat eltávolítjuk. Megfordítjuk. A bőrös oldalát átnézzük a kotukat praktikusan szemöldök csipesszel, vagy filéző késsel kihúzzuk. A bőrt beirdaljuk rombusz alakra (kockásra), de ne vágjunk bele a húsba. Sózni nem kell, de a húsos oldalt borsozzuk meg.

Kapcsoljuk be sütőt és állítsuk 100 fokra. Ez lesz a sütés hőmérséklete is!

Tapadásmentes serpenyőben a melleket kettesével elősütjük. A forró serpenyőben - zsiradék nélkül - először a bőrös felével lefelé fektetjük be a húst 2 percre. A két mell közé egy rozmaring ágat tegyünk. (A serpenyő ne legyen túl forró, mert a bőre - mielőtt a zsírját kiengedné - odakap. Ezután a húsos oldalt pirítjuk le (2 perc). Végül húsfogóval fogjuk meg a mellet és először az egyik, majd a másik szélét is pirítsuk meg 1-1 percre.

Olyan tapadásmentes tepsit válasszunk, hogy mind a négy mell beleférjen. 2-3 evőkanál sütőlevet tegyünk tepsibe ebbe tunkoljuk meg a melleket húsos oldalukkal lefelé igazítsuk el és egy friss rozmaring ágat tegyünk melléjük. Fedjük le alufóliával. 25 perc múlva szedjük le a fóliát és így pirítsuk tovább 15-20 percig. Ekkor nézzünk rá; piros-barnás ropogósnak kell lenni a bőrének és minden zsírnak ki kellett sülnie.
Vegyük ki a sütőből és és hagyjuk hűlni egy kicsit a húst, majd rostjára merőlegesen 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk fel.

Elkészítjük a paprikakrémet:
A paradicsompaprikát forró sütőben 15 percig sütjük. Ha a héjuk megráncosodik meghámozzuk, kicsumázzuk. Vöröshagymát, fokhagymát, a paprika húsát finomra vágva kevés olajon kb. 5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikákat. Kissé hűtjük sózzuk, borsozzuk és a maradék olajjal sűrű mártássá mixeljük. Ecettel, citromlével cukorral pikánssá ízesítjük. (Ha nem fogy el, a hűtőben 1 hétig is eláll lezárt üvegben.)

Burgonyakrokettel kínáljuk.