Kacsa Medoc Noir mártással



  Hozzávalók:


- 1 fiatal pecsenyekacsa (1,8-2kg),
- 10 dkg vaj,
- 10 dkg kacsa/libazsír, vagy 6 ek. olaj,
- 10 dkg sárgarépa,
- 5 dkg gyökér,
- 10 dkg zellergumó,
- 5 dkg vöröshagyma,
- 2 babélevél,
- 2,5 dl Medoc Noir vörösbor,
- 4-5 dl medocmártás,
- 30 dkg csiperke gomba,
- 1 babérlevél, szemes tarkabors,
- só, őrőlt feketebors.


A megtisztított zöldségeket és a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, forró zsírban/olajban átpirítjuk.

Rátesszük a felvágott és negyedelt kacsát (előkészítése az előző receptben) feketborssal meghintjük, rádobjuk a felezett babérlevelet és a fele mennyiségű olvasztott vajjal meglocsoljuk. Lefedve pároljuk. Párolás közben saját levével és a borral locsolgatjuk felváltva. Majd zsírjára pirítjuk és a bőrét is piros-ropogósra sütjük.
Ezután a kacsát kivesszük a sütőedényből és melegen tartjuk.

Levéhez öntjük az elkészített medocmártást, utánaízesítjük frissen őrőlt tarkaborssal megszórjuk és lassú tűzön kezdjük beforralni.

Közben a gombát apróra vágjuk és a maradék vajban megpirítjuk.
A mártást finom szűrőn leszűrjük, és hozzáadjuk a frissen pirított gombát. Jól összeforraljuk.

Tálaláskor a kacsát tálra tesszük, és a forró medocos mártással átvonjuk.
Köretként burgonyaropogóst adunk hozá.

(Medocmártás készítése: 30 dkg sárgarépa, 20 dkg, zellergumó, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zellergumó zöldjével együtt, 1 csomó petrezselyemzöld aprítva, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg paradicsompüré, 15 dkg gomba, 10 dkg cukor, 10 dkg narancslekvár/dzsem, 10 dkg szilvalekvár, 4 dl Medoc Noir vörösbor, 1 dl brandy, 2 liter erőleves, 0,5 liter tyúkleves alaplé, 2 kk. kakukkfű, 1 mk. majoranna, 1 csipet feketebors, 4 ek. liszt, 10 dkg, vaj, 3 ek. olaj. A zöldségeket, a hagymát és a gombát felaprítjuk és a zsiradékon átpirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket és a sűrített paradicsomot és rozsdabarnára pirítjuk. Megszórjuk liszttel jól átkevergetjük és kezdjük felengedni először csontlével, majd tyúkleves alappal. A kristálycukrot közben kissé karamellizáljuk, kevés vízzel feloldjuk és a mártáshoz öntjük. Jól átforraljuk. Sóval , néhány szem borssal ízesítjük és hozzáadjuk a narancs és szilva lekvárokat. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön 4 órán át főzzük.
Régebben szűrték, mostanában négy óra elteltével lemixelik az egészet.
A sűrű mártást a 4 dl borral ás az 1 dl brandyvel kissé visszahígítjuk. Mégegyszer átforraljuk és elkészült a bársonyos medocmártás.)

A mártást főleg vörös húsokkal, libamájas ételekkel kombinálják. Célszerű lefagyasztani 0,5 l-es adagokban.