Hozzávalók:
-
két púpos ek.
apróra vágott zöldkapor (a szárított
nem az igazi!),- 1 ek. vaj,
- 1 ek. liszt,
- 1 ek. reszelt vöröshagyma,
- 1 dl tejföl,
- 1 dl tejszín,
- 1 mk. pirospaprika,
- 1 kk. almaecet,
- 4 tojás,
- 1,2 l erőleves, vagy hús alaplé,
- fél citrom reszelt héja,
- néhány karika uborka, díszítésnek,
- só.
A vajat felolvasztjuk majd hozzáadjuk a lisztet, rántást készítünk, de csak egészen világosat, ha felhabzik a liszt már adjuk is hozzá a reszelt hagymát, egy kissé pirítjuk, majd jön a kapor és a pirospaprika ezekkel csak átkeverjük és felöntjük az alaplével. Ízesítjük sóval, kevés ecettel.
A tejfölt a kivett lével elkeverjük, majd a leveshez öntjük és felforraljuk.
A tojásokat felütjük és felverjük, és elkeverjük benne a reszelt citromhéjat! Ezután folyamatos keverés mellett a levesbe csurgatjuk. Öt percet forraljuk, majd a tejszínt a tejfölhöz hasonlóan a leveshez keverjük és még 10 percet lassan főzzük. Végül utána ízesítjük. Ehhez is illik az édes-savanyú íz, tehát cukrot (édesítő szert) is tegyünk bele. Ecettel csak óvatosan savanyítsunk. Inkább a végén a citrommal tegyük ezt.