- 50 dkg eper
- 2 dl főzőtejszín
- 1 db citrom
- 1 dl édes eperlikőr, vagy 0,5 dl
eperszörp sűrítmény
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ujjnyi fahéj, 4-5 db szegfűszeg
- 1 tasak vaníliás pudingpor (hidegen
kikeverhető)
- 7 dl víz
- tálaláshoz habtejszín spray
- néhány mentalevél díszítéshez
Az epret alapos mosás után 4 szem kivételével csumázzuk le és aprítsuk fel. Négy szemet vágjunk négybe és locsoljuk le az édes likőrrel, majd tegyük hűtőbe.
5 dl vizet a felaprított eperrel, fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliás cukorral és egy kis citrommal ízesítve forraljuk fel, majd főzzük 10-15 percet és hagyjuk kihűlni. Passzírozzuk át. 2 dl főzőtejszínben egy evőkanál pudingport keverjünk el. Ezt aztán apránként a langyos eper leveshez kevergetjük. Ha sűrűnek találjuk langyos vízzel hígítsuk. Ha túl édes lenne egy kis citrommal savanyítsuk.
Levescsészében, vagy francia csészében tálaljuk. A csésze aljára kerül egy kanál likőrös darabos eper, erre merjük az eperlevest és nyomjunk rá a habtejszínt.