Dámvad rántva
Hozzávalók:
- 80 dkg comb lefaggyúzva, lehártyázva, inak levágva.
Az egy éjszakás tejben áztatáshoz:
- 2 gerezd fokhagyma átpréselve,
- 10 szem szemes bors,
- 1 kk. durvára tört borókabogyó,
- 1 tk. mustármag,
- 1 mk őrölt babérlevél teatojásban, vagy fűszertartóban,
- annyi tej, hogy a hús szeleteket ellepje,
- 1 kk. só.
A panírozáshoz:
- 3 tojás, liszt, morzsa,
- 1 kk. fűszerpaprika és egy csipet őrölt borókabogyó a lisztbe keverve,
- olaj a sütéshez,
- 1 ek. ételízesítő az előfőzéshez,
- só, bors.
Pácolás előtt a húst többször cserélt vízben áztatva kimossuk. Leforrázzuk és a kihűlt vizet leöntjük róla.
Felszeleteljük, kb. egy cm vastag szeletekre. A húsverőnk rosttörő részével mindkét oldalát kissé kiverjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk és egy kicsit állni hagyjuk.
Olyan edénybe, nagyobb lapos lábosba tegyük, hogy a hús szeletek maximum két sorban kis átfedéssel beleférjenek, hogy a tejes páccal minél nagyobb felületen érintkezzenek.
1 liter tejbe beletesszük a fokhagymát, a fűszertartót és a tejet felforraljuk. Még melegen a húsra öntjük. Ha kihűlt és szükséges még önthetünk rá tejet majd egy éjszakára hűvös helyen a pácban tartjuk.
Másnap 1 csapott ek. ételízesítős vízben 15-20 percig előfőzzük a szeleteket. A főzőlevet lefagyaszthatjuk és fel tudjuk használni pörkölt, ragu készítésénél.
Utána a leszárogatjuk a húst és kipanírozzuk: fűszeres lisztben, tojásban, és a morzsában.
Bő forró olajban aranybarnára sütjük.
Köretként vajas burgonyapürét, és párolt vörös-káposztát adunk.