Füstölt pulykacomb babbal



  Hozzávalók:

- 1 füstölt pulykcomb, vagy egy egész bontott csirke,
- 5 dkg füstölt szalonna,
- 50 dkg nagymagvú száraz tarkabab,
- 10 dkg sárgarépa,
- 10 dkg petrezselyemgyökér,
- 20 dkg vöröshagyma,
- 3 dl 100%-os paradicsomlé,
- 2 csomó petrezselyem zöldje,
- 50 dkg szálasra vágott sárgarépa,
- szegfűszeg, majoranna, frissen őrőlt bors, csipet cukor,
- 1 ek. liszt,
- füstízű só.


Az előző nap beáztatott babot, a harmadolt sárgarépával, gyökérrel a beléjük szúrt 2-3 szem szegfűszeggel és a jól átmosott pulykacombbal feltesszük kuktába főni 4 dl vízzel és egy kk. sóval. Számoljunk rá 1,5-2 órát a szuszogástól. A pulykacomb nagyságától függően. (A csirkének fele ennyi idő is elég! Ezért azt kivesszük a kuktából a többi maradhat még benne.)

Ezután leszűrjük, a petrezselymet és gyökeret félretesszük (a szegfűszeget kiszedjük belőle), a húst leszedjük a csontról és feldaraboljuk, nem túl kis darabokra.

A füstöltszalonnát felkockázzuk és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát és együtt pirítjuk , amíg a szalonna kezd zsemle színű lenni hozzáadjuk a leszűrt babot megszórjuk liszttel és a paradicsomlével átkeverjük , egy kis cukrot, csipet majorannát, borsot adunk hozzá, ha kell sózzuk. 10 perc múlva kezd besűrűsödni a paradicsomos babunk, ekkor lazán hozzákeverjük a pulyahúst. Újabb tíz perc múlva elkészült az ételünk.

Tálaláskor megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.

Friss házikenyérrel, rozsos cipóval kínáljuk.

Egytálételnek is kiváló.