Eszterházy rostélyos



Hozzávalók:

- 80 dkg rostélyos ( 4 szép szelet),
- 50 dkg vegyes zöldség (sárga-, fehérrépa, zeller),
- 15 dkg vöröshagyma,
- 4 ek. liszt,
- 2 dl száraz fehérbor,
- 4 ek. olaj,
- 2 db nagyobb babérlevél,
- mustár,
- barna cukor,
- 3 szem koktélparadicsom,
- 8 szem lila magozott olívabogyó,
- 2 dl tejföl,
- 1 dl tejszín,
- 3 dkg vaj,
- 1 csomó petrezselyem,
- só, bors.

A hús szeleteket megmossuk, kicsit leszárítjuk, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Lisztben megforgatjuk és egy nagyobb lapos lábasban forró olajban elősütjük.

A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a félfőre vágott hagymát, majd ha már kis levet engedett kb. 20 dkg vegyes zöldséget apró hasábra vágottan hozzáadjuk és együtt pirítjuk addig, amíg a hagyma üvegessé válik. Ekkor 1 ek. liszttel meghintjük, felöntjük egy pohár vízzel és hozzáadjuk a bort is. Jól átkeverjük, hogy a lábos aljáról a pörzsanyagok mind oldódjanak fel.

Ezután ízlés szerint sózzuk és beletesszük az elősütött húst. Fedő alatt lassú tűzön pároljuk, gyakran kevergetve, később csak rázogatva a lábast.
Ha a hús félpuhára párolódott egy fél citrom héját reszeljük rá és hozzáadjuk a babérlevelet. Ha kell pótoljuk kevés vízzel a párolólevet.

Közben elkészítjük a mártást. A maradék 30 dkg vegyes zöldséget megtisztítjuk és sajtreszelőn lereszeljük. Hosszan húzzuk végig a reszelőn a zöldséget, hogy hosszú vékony szálakká tudjuk aprítani.

Serpenyőbe egy kanál olajat hevítünk majd ebbe tesszük a lereszelt zöldségeket, amit meghintjük egy kk. cukorral és jól átpirítjuk. Ha levét kezdi elveszíteni hozzáadjuk a vajat, majd sózzuk, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, hozzáadunk egy fél citrom levét és 2 dl tejfölt. Fedő alatt teljesen puhára pároljuk. Végül 1 kk. mustárt kikeverünk tejszínnel és a zöldséghez adjuk és 5 perc alatt kiforraljuk. Ízlés szerint citrommal és cukorral pikánsra ízesítjük.

Spagettivel tálaljuk. A tányérra spagettit szedünk 2-3 evőkanál mártással meglocsoljuk erre kerül a hússzelet és rá helyezzünk a hús mellett párolódott zöldséget és a negyedelt olívabogyót. Meghintjük petrezselyemmel és egy nyolcad citrommal koronázzuk meg.