Étrend

korszerű táplálkozás egészségünket védi! 
Az 1896-ban vásárolt és a polgári iskola Háziasszony képzőjében nagyanyánk által használt tankönyv. (Első fejezet: A szakácsművészet előcsarnoka) már foglalkozik e témával és három dolgot  hangsúlyoz ki:
1. mikor,  2. mit,  3. mennyit fogyasztunk el.
helytelen étkezési szokások (esti bezabálások, de a mértéktelen fogyókúra, vagy az egyoldalú táplálkozás) sok betegség előidőzője.
Erről tonnaszám írtak és írnak cikkeket, könyveket. Akit érdekel olvassa el.
Az emberi szervezetnek szüksége van: fehérjékre, azaz testépítő anyagokra (húsfélék, tejtermékek, tojás stb.) szénhidrátokra és
zsírokra, ezek energiát adó fűtőanyagok (liszt, tésztafélék, cukrok,
zsiradékok stb.). Vitaminokra, ásványi anyagokra, szintúgy mint az
íz-aroma anyagokra, azaz védőanyagokra járulékos anyagokra, amelyek
elősegítik a szervezet számára a felsorolt anyagok hasznosíthatóságát!

A felsorolt anyagok összessége - megfelelő arányban - fogyasztva biztosítja szervezetünk fejlődését, működésének zavartalanságát,
védettségét és regenerálódását.
Mivel nincs olyan természetes élelmiszer (bármit is hazudoznak!) amelyben a felsorolt anyagok ideális arányban rendelkezésre
állnának, úgy lett kitalálva az ember, hogy a VEGYES TÁPLÁLKOZÁS-sal biztosítja a teljesértékű tápanyag szükségletét.

legnagyobb merényletet szervezetünk ellen az egyoldalú tápanyag bevitellel (pl.: rengeteg édesség fogyasztása), a túlzott energia bevitellel (egy kézi aratómunkás energiaigényét fogyasztjuk el a TV előtt ülve és a mozgás-szegény életmóddal még ezt fokozzuk).

Tehát nem csupán jól elkészített, egészséges ételeket kell fogyasztanunk, hanem azok fogyasztási idejét, arányát és mennyiségét is figyelembe kell venni. Erről szól az ÉTREND.

Nos itt megint csak egy csipetet foglalkozom a témával, hiszen külön
tudományág foglalkozik a táplálkozás tudományon belül az étrend
kérdésével.
Néhány szempontot azonban nem nehéz megjegyezni.

Sokan nem tudják a reggelit főétkezéssé tenni. Nem tragikus, de
mindenképpen biztosítanunk kell egy energialöketet és egy elnyúló
energiaforrást a déli, koradélutáni főétkezésig. Pl:. vajas zsemle egy szelet felvágott, karika tojás és közte idényzöldség.
Két részletben elmajszolva. Tehát szénhidrát, zsír egy kis fehérje és zöldség. A második, azaz most a főétkezésnél már ki kell elégíteni a tápanyag és kalóriaigényeket is! Egy hamburger dupla sült krumplival erre nem alkalmas!!!
Egy-egy étkezésen belül ne adjunk csupa nehezen emészthető, laktató ételt! Pl.: Csülkös bableves, székelykáposzta, és rakott
túrós palacsinta kissé ütős az emésztőrendszernek.
csülkös bableves után bőven elég két ízes palacsinta!
Ha aznapra káposztát terveztünk és túrós palacsintát, akkor
legyen pl.: Lucskos káposzta és túrós palacsinta az étrendben.
székelykáposzta elé én egy könnyű zöldség krémlevest adnék és utána idény gyümölcsöt. Vagy sertéspörkölt galuskával finom dolog sok zöldsalátával, de édességet ne adjunk utána. Inkább gyümölcsöt.
(Húsételhez lehetőleg NE adjunk tésztaköretet; kivéve a szaftos húsokat
pörkölteket, tokányokat, mártásos ételeket!)
Az sem helyes, ha olyan ételsort kínálunk mitől egy óra múlva éhes a nagyfiúnk. Pl.: Zöldségleves, parajfőzelék egy főtt tojás. Ez egy nyugdíjas embernek egészséges és éppen elegendő főétkezésre. De a nagyfiúnak legyen utána pl.: két szelet zserbó.

Kenyér
Vannak akik szerint még a leveshez is kell, minden leveshez.
Mások szerint ha teljes kiőrlésű lisztből van két három karéj elmegy egy nap.
Még mások szerint napi egy zsemlének megfelelő finomliszt és kész.
Míg mások szerint: semmi finom lisztes készítmény! 
Egy elfeledett megoldás: pirítós!
(Na nem zsírban sült kenyér) Nem tojásbundázott kenyér, az
húskiváltó főzelék feltét! Na azért valamikor a nap során
fogyasszunk fehérjét is. Ne feledjük: a szervezetünk az alapvető aminosavak nagy részét nem képes csak visszabontott állapotban; húsokból, halból, tojásból kinyerni.

Cukor
Keveset. Lehetőleg ne répacukrot (szőlőcukor, nádcukor). Inkább mézet.
Édesítő szereket kerüljük el messzire! Legtöbbjük a napi bevitelnél már méregnek számít!(A sütésre alkalmasakat választhatjuk módjával!)

Tészta 
és tésztaféle
Zöldséges mártásokkal még egészséges is. Hetente fogyasszunk fehér,
vagy durumlisztből készült tészták sok variációja a https://csaladi-receptkonyv.blogspot.com/p/tesztak.html is megtalálható.
A zsírban úszó XXXL méretű tejfölös túrós-csusza sok pörccel, hát nem a dietetikusok álma.

Hússzelethús, grillezett, vagy serpenyős az zöld köretet kíván. 
Ne feledkezzünk meg az angolos vajas zöldségekről. A kevert saláták
is kívánatosak a szervezetünknek.

Vannak korszerű liofilizált készételek (tésztás leves,  külőnböző szaftos tészték), mirelite készétmények (műhús sajttal
ás panírozva, elősütve), készétel konzervek.
Ha nem súlyt bennünket környezeti katasztrófa kerüljük őket!

Színek és ízek harmóniája
A színek szerinti összeállítást a szakácsművészet mindig is
megkívánta. Ha módunk van rá figyeljünk erre is: pl.: paradicsomleves
után ne legyen párolt vörös-káposzta marhaszelet és végül meggybefőtt. Cseréljük ki a közepétől legyen roston  csirkecomb filé, párolt rizs, almasaláta és máris helyreállt a színharmónia.
Ha a leves tejfölös, savanykás, akkor ne legyen a következő fogás pl.:
tejfölös kapros tökfőzelék, de a paradicsomos káposzta sem szerencsés!

Mindig az idénynek megfelelően 
próbáljuk az ételsorokat összeállítani. Ez nem azt jelenti, hogy nyáron nem ehetünk lencsesalátát.
A legbiztosabb alapanyag 
mindig az idény hazai termék. (Lásd:
pl.: paradicsom, paprika).
Az éretlen-ízetlen sárgászöld paradicsom helyett vegyünk hazai apró, de érett hónaposretket, újhagymát, kígyóuborkát, hegyes zöldpaprikát.

Gyümölcsök
A citromtorta reszelt citromhéj nélkül korábban elképzelhetetlen volt. Amióta tudjuk, hogy egy vegetációs időszakban háromszor vegyszerezik a citrusféléket. Majd léretten leszedik és rovar/gombalő viaszozást kapnak szállítás előtt.
A citrusfélék héját csak szappanos, körömkefés, melegvizes lemosás után szabad felhasználni kizárólag hőkezelés (főzés, sütés) után.
Az un. BIO gyümölcsök csak a mesében léteznek.
Olyan gyönyörű almát, ringlót, epret csak vegyszeres védekezéssel lehet termelni. (Sajnos a valódi bio-gyümölcs, kicsi, kukacos és gombás fertőzésen is átesett.)
Nos akkor ne együnk gyümölcsöt? DE!
Sőt minél többet. Menjnnk ki a piacra a magyar őstermelő
árujából válasszunk. Nem olyan szép, mint a Spanyol alma, vagy Olasz eper, de Ő holnap is ott lesz a standján és ez a garancia!
A banánról is keringenek tévhitek.
Mivel a gyümölcs (valójában lágy szárú növény) könnyen emészthető, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból 110 perc alatt kiürül. A-, U-,
E-vitamint, káliumot, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz.
Káliumtartalmának köszönhetően véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen, valamint szabályozza a vérnyomást és segíti a szív funkcióját. Egy átlagos méretű banán 467 mg káliumot tartalmaz
és csak 1 mg nátriumot, ezért már napi egy banán elfogyasztása is
véd az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kialakulása ellen.
Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, és
véd a székrekedés kialakulásától, és segíti a tápanyag felszívódását. Antacid (savközömbösítő) hatása miatt véd a gyomorfekély ellen,
valamint hozzájárul a szervezet sav-bázis háztartásának egyensúlyához is. Elősegíti a csontok egészségét, véd a szédülés ellen, pótolja a
vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget.
banán savlekötő hatását már régóta ismerik, így a gyomorfekélyre vagy a gyomorfekély által okozott károkra. A banán olyan nyomelemeket tartalmaz, melyek hatásosak a gyomorban lévő káros
baktériumokkal szemben, amik a gyomorfekély elsődleges okozói lehetnek.
Jelentős szénhidrát tartalma miatt azonban fogyókúrázóknak maximum napi 2-3 db elfogyasztása ajnlott.
A banán kiváló alapanyag bármilyen ételhez, leveshez, főzelékhez, salátához, szószokhoz, süteményekhez és édességekhez, de önmagában fogyasztva is remek, tápláló étel. A téli időszakban érdemes
turmixokhoz is felhasználni. Minél érettebb a banán, annál édesebb, ezt
főzés során mindig tartsuk szem előtt.
Hűtőszekrényben egy hétig is eltartható csak ne tartsuk  fóliában. 
A barna foltosodás az érési folyamat része. A barnásodás a banán
húsán is megjelenik, szinte elfolyósítja, ilyenkor is fogyasztható, sőt 
ebből készül a trópusok kedvelt jeges banán turmixa.
A barnásodást 
tehát nem penész váltja ki. Egy enzim bomlása színezi el a héjat majd a húst is. De nem mérgező!
Bár 
számunkra kétségtelenül nem gusztusos.