Kuktafazék a mi segítőtársunk

kukta fazék a korszerű háztartás nélkülözhetetlen eszköze.
- A főzési időt kb. egynegyedére csökkenti.
- Megmarad az ételaroma, ízanyag, 90 %-a.
- A kuktába helyezett szűrőrostélyon a zöldségek, főzelékfélék
ásványanyag tartalma alig csökken, vitamin tartalma a többi párolás
és főzési módhoz képest sokkal magasabb marad.
            
Néhány tudnivaló:

- Leves készítésekor a víz mennyiségét úgy határozzuk meg, hogy lényeges párolgási vesztességgel nem kell számolni!
főzési idő végén a túlnyomás szelepet ne emeljük fel mert a
túlnyomás a levest kifuttatja!
Fokozatosan hűtsük le az edényt. Ha sietünk állítsuk hideg vízbe!
Ha sültet készítünk, akkor a hús mindkét oldalát futtassuk meg
olajon, fűszerezzük szükség szerint, majd ezután tegyük át kukta rostélyra. A sütőlevet és még 1,5 dl vizet (alaplevet) öntsünk rá
és zárjuk le. A letelt párolási idő után lapáttal szedjük ki a húst, locsoljuk meg a levével és előmelegített sütőben pirítsuk le.
Vaddisznó, marha, szarvas, őz pörköltek készítésénél a  színhúst a szokásos módon készítsük elő. A húst pirítsuk le hagymával zsírjára és öntsük fel 1 kg-onként dl vízzel. Sózzuk meg és a többi fűszer felét
adjuk hozzá, majd a kukta aljára a csontos részeket tegyük (mint a bográcsnál) erre a kockázott húst, így főzzük elő. Ezután nyitott edényben, vagy bográcsban a többi fűszert, valamint víz és a kukta főzőlevének hozzáadásával főzzük készre. Rövid főzési idő alatt sűrű
ízes levet kapunk.
Főzhetünk, főzelékféléket (előfőzés), és száraztésztát is. Ezeknél a
kifutás veszélye kinyitáskor előfordulhat!
Rizs főzése: 1dl átmosott rizsre 2 dl vizet, kávéskanál olajat1/2 szál kettőbe vágott sárgarépát, 1 szál zöldpetrezselymet és egy mk.
ételízesítőt és 1 mk. sót teszünk az edényben annyiszor, hogy
max. negyedig legyen! Az edényt lezárjuk. Főzési idő ~8 perc. Fokozatosan hűtsük le!

Főzési idők:

Sertéshús (1 kg-os darabban) -----------  35 perc    
Sertéshús szeletelve ----------------------  25 perc
Töltött göngyölt sertéshús ---------------- 30 perc
Sertés pörköltnek -------------------------  25 perc
Marha-, vadhús (1 kg-os darabban)   ---  45 perc
Marha-, vadhús szeletben ----------------  30 perc
Marha-, vadhús göngyölt,
töltött   -------------------------------------  35 perc
Marha-, vadhús pörkölt,
tokány  -------------------------------------  30 perc
Fiatal szárnyas (1/2 kg-ként) ------------ 15 perc
Idősebb szárnyas, vad szárnyas ---------  20 perc
Halszelet -----------------------------------  10 perc
Hallé (alaplé) ------------------------------  20 perc
Hallé alaplé, utána halszelettel ----------- 25 perc
Csontleves ---------------------------------  40 perc
Húsleves   ----------------------------------  55 perc

Száraztészta (25 dkg), 4 dl víz, 1 ek. olaj- 5 perc

Száraz bab (beáztatott) -------------------- 20 perc  
Lencse (beáztatott) ------------------------- 40 perc
Sárgaborsó (beáztatott) -------------------- 35 perc
Burgonya egészben (roston) 2 dl víz ------ 12 perc
Burgonya szeletelve (roston) 2 dl víz ------  7 perc
Karfiol egészben (roston) 2dl víz ----------  13 perc
Karfiol rózsák (roston) 2dl víz --------------   5 perc
Zöldbab (roston) 2dl víz ---------------------   5 perc
Kelkáposzta szeletelve (roston) 2dl víz ----- 7 perc
Karalábé egészben (roston) 2dl víz --------- 20 perc
Karalábé hasábban (roston) 2dl víz --------- 10 perc
Cékla egészben (roston) 2dl víz ------------- 40 perc
Cékla szeletben (roston) 2dl víz -------------   5 perc
Spenót aprítva (roston) 1dl víz --------------   4 perc 
Tök gyalulva (roston) 2dl víz -----------------  5 perc
Cukkini szeletben (roston) 2 dl víz ----------- 5 perc
Almaszelet (1/2 kg) (roston) 1dl víz --------- 3 perc
Szilva (1/2 kg) (roston) 1dl víz --------------  2 perc
Egres (1/2 kg) (roston) 1dl víz --------------- 2 perc
Csöves kukorica (roston) 2 dl víz ------------ 15 perc