Fokhagymaleves



Hozzávalók:

- 6 nagy gerezd fokhagyma,
- 1 közepes fej reszelt
   vöröshagyma,
- 6 dl tej,
- 6 dl víz,
- 1 kk. ételízesítő,
- 1 mk. őrölt paprika,
- ízlés szerint só, frissen őrölt fehérbors,
- 4 dkg liszt,
- 4 dkg vaj,
- 3 tojás,
- 1 evőkanál fehér borecet,
- 20 dkg szeletelt bagett, vagy fehér kenyér.
- 5 dkg reszelt füstöltsajt.

A fokhagymagerezdeket megtisztítom és szétzúzom. Hozzáadom a reszelt vöröshagymát, az ételízesítőt, és a paprikát.
Sózom, borsozom és levesfazékba teszem, majd felengedem a tejjel, majd vízzel.

Amíg felforr, a lisztet a vajjal összegyúrom. Ha a leves forr, aprókat csipedve a vajas lisztet állandó keverés mellett a leveshez adagolom.
Híg mártás-sűrűségűvé kell válnia.

A felütött tojásokat szétválasztom. A fehérjét a forrásban lévő levesbe csurgatom, folyamatos keverés mellett.
A fehérje szépen  szálasra kocsonyásodik.
A sárgáját egy csészében a borecettel elhabarom. A levest lehúzom a tűzről és az elhabart sárgáját hozzákeverem.

Azonnal forrón tálalom.

Betétnek a bagettből, vagy fehér kenyérből pogácsa szaggatóval korongokat szúrok ki. Mindkét oldalán megpirítom és fokhagymával és pirospaprikával  bedörzsölöm.
Végül egyik oldalára reszelt sajtot olvasztok.