Füstölt csülkös bableves



Hozzávalók:

- 25 dkg nagy szemű tarkabab,
- 80-100 dkg közötti kisebb füstölt csülök,
- 15-15 dkg fehér- és sárgarépa,
- 2 nagy gerezd fokhagyma,
- 2 babérlevél,
- 10 szem bors,
- 2 dl tejföl,
- 10 dkg liszt,
- 1 tojás,
- 1 fej hagyma,
- 1 kk. Piros Arany,
- 1 mk. pirospaprika,
- só,
- tárkonyos borecet,
- citrom.

Előző este külön-külön tálban, langyos vízbe áztatjuk az átválogatott babot és a csülköt.
Másnap annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt. Ha félig megfőtt hozzáadjuk a leöblített babot, babérlevelet, egészben a hagymát és a fokhagymát.
Ha a bab is félig megpuhult hozzátesszük a hasábra vágott répákat és puhára főzzük.

A míg a leves fő elkészítjük a csipetkét. A lisztből a tojásból és csipet sóból - víz nélkül - kemény tésztát gyúrunk. Kis cipót formálunk belőle és letakarva félretesszük, amíg a leves elkészül. (Ha van időnk, kis darabkákat csippentünk a tésztából és lisztes deszkán meggömböly-getjük.

Kivesszük a levesből a csülköt, még melegen kicsontozzuk. (A nagy csont egyetlen csavarintással kijön, ha jól megfőtt a csülök). A húst kisebb darabokra vágjuk, a csupazsír bőrös részeket nem tesszük a levesbe. (Sonkás tészta, vagy pástétomok, pogácsák készítésénél felhasználhatjuk, ezért fagyasszuk le.)
Vegyük ki a babérlevelet és a hagymát, ha nem főtt szét a fokhagymát is.
Egy magasabb oldalú edénybe öntsünk a két deci tejfölt tegyük bele a pirospaprikát a főtt hagyma negyedét a fokhagymát (ha nem főtt szét) és a Piros Aranyat, majd merjünk rá egy merőkanál kb. 2 dl babot a levesből. Turmixoljuk össze, majd öntsük a levesbe. Keverjük át és kóstoljuk meg.
Ha kell sózzuk utána, majd forraljuk fel a levest.
A forró levesbe a félretett csipetke-cipóból kis darabkákat csippentünk és a levesbe dobjuk, vagy ha már van gömbölyített csipetkénk egyszerre a leveshez adhatjuk.
Keverés közben forraljuk a levest a csipetkék lassan feljönnek a leves tetejére (kb. öt perc) és ezzel kész a levesünk.