Gombakrémleves



Hozzávalók:

-  1,2 liter húsalaplé,
-  15 dkg (leveszöldség) répa, zeller,
-  20 dkg nagy sampinyon gomba,
-  5 dkg  szárított vargánya,
-  1 fej vöröshagyma,
-  3 dkg liszt,
-  2 dl tejszín,
-  2 dl tejföl,
-  5 dkg vaj,
-  só, őrölt fehérbors,
-  morzsolt szárított majoranna.

A sampinyon gombát és a leveszöldséget vágd apróra és add hozzá a fej reszelt vöröshagymát, enyhén sózzad és borsozzad, és az egészet pirítsd meg vajon. (Egy fél  gombát csak szeleteljünk fel, ezt majd kivesszük a  passzírozás előtt és díszítésnek használjuk.)
Közben a vargányát mosd meg alaposan, és áztasd jó félórán át 2 dl forró alaplében.
Ha a zöldséges gomba megpirult szórd meg liszttel és öntsd fel apránként folytonos keverés közben kb. 8 dl alaplével. Lassú tűzön fedő alatt főzd tovább.
Egy félóra múlva öntsd fel a vargányás alaplével, add hozzá a 2 dl tejszínt és a majorannát, majd jól forrald ki.
Ezután még forrón passzírozd át.  A tejfölt kevés levessel hígítva keverd el és keverd el a többi leveshez. (Ha kissé sűrűnek találod egy kis alaplével hígítsad meg.) Kóstoljuk és utána ízesítünk, majd azonnal csészébe tálaljuk.
A pirított szelet gombával  díszítjük.