Gombás pulykamell



  Hozzávalók:

- 1,4 kg pulykamell,
- 10 dkg kolozsvári szalonna,
- 20 dkg gomba,
- 3 dl húsalaplé,
- 2 dl főzőtejszín,
- 5 dkg vaj,
- 5 dkg olivaolaj,
- 1 púpos ek. liszt,
- 1 nagy fej hagyma,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 1 csokor aprított petrezselyemzöld,
- só, bors.


A húst besózzuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Más nap vízben lemossuk lecsepegtetjük és vékony szalonna csíkokkal és negyed gerezd fokhagymákkal megtűzdeljük.

Tüzállló tálat kivajazunk, belefektetjük a mellet és meglocsoljuk egy kis olajjal a maradék vajat kis darabkákban rádobjuk. Befedjük, vagy fóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon sütni kezdjük. Kezdetben levet fog engedni, ha ezt elfőtte kevés húsalaplével pótoljuk.

A teljes sütési idő 90-105 perc. Kb. egy óra után kezd pirulni. Ekkor kenjük át olajjal és dobjuk mellé a negyedelt gombát és a hagymát. Ha kevés lenne a leve öntsünk alá laplevet. Mostmár nem kell visszafedni, viszont locsolgassuk a húst és a gombát is gyakran. Másfél óra múlva vizes újjal nyomjuk meg a húst: puha, de ruganyos tapintásúnak kell éreznünk. Szúrjunk be a hús tetején a legvastagabb részén egy filézőkéssel kb. 2-3 cm-re. Ha nem enged ki rózsaszín levet; a húsunk kész. Vegyük ki a sütőléből és tegyük vágódeszkára, takarjuk le, hogy melegen tartsuk, de szép lassan azért hüljön egy kicsit.

A pecsenyeléből szedjünk ki egy magasfalú edénybe a gombát és a hagymát hintsük meg a liszttel és kevés pecsenyelevet töltsünk utána, majd bormixerrel törjük össze. Közben apránként adjuk hozzá a tejszínt és a pecsenyelevet. Hígabb, csomómentes mártást kell kapnunk. Sózzuk, borsozzuk és a petrezselyem felét adjuk hozzá. Öntsük lábasba és forraljuk ki. Közben sűrűsödni fog. Kb. 10 perc alatt készül el.

A húst szeleteljük fel és fektessük átfedően lapos húsostálra. Vonjuk át a gomba mártással vékonyan és hintsük meg a maradék petrezslyemmel.

A mártás külön csészében adjuk hozzá.

Köretnek zöldséges rizst, pirított újburgonyát, vagy burgonya pürét készítsünk.