Gombás bélszínragu


Hozzávalók:

- 50 dkg bélszín/hátszín filé,
- 6 ek. olaj,
- 1 kk. mustár,
- 1,5 dl tejszín,
- 1 ek. citromlé,
- 2 szál újhagyma,
- 3 evőkanál ketchup,
- 3 evőkanál brandy,
- 30 dkg kisméretű csiperke,
- 3 dkg vaj,
- 1 csomó petrezselyem,
- só, bors.

A húst, ha szükséges, lehártyázzuk, majd olaj, bors és mustár keverékével bedörzsöljük. Tálba tesszük, fóliával letakarva 3 napig hűtőszekrényben érleljük.

A húst felhasználás előtt az olajtól lecsöpögtetjük, és kb. 2-3 cm-es kockákra vágjuk.

A pácoláshoz használt olajból 2 evőkanálnyit serpenyőben megforrósítunk, a húst 3-4 perc alatt megpirítjuk benne. Akkor jó, ha a közepe enyhén rózsaszín, de nem véres marad.

Szűrőlapáttal kiemeljük, lecsöpögtetjük.

Az újhagymát finomra karikázzuk, s a hús sütésénél megmaradt olajban megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a ketchup-öt kicsit együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a citrommal elkevert tejszínt, a brandyt és kiforraljuk.

A gombát nagyobb darabokra vágjuk. Külön serpenyőben a vajat megolvasztjuk és a gombát ebben megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk.

Végül összeállítjuk a ragut. A gombát az ízesített tejszínt és a húsokat összeöntjük egy edénybe. Megkóstoljuk és szükség szerint sózzuk borsozzuk. Hozzáadjuk az aprított petrezselymet és 4 perc alatt összeforraljuk.

Galuskával, vagy petrezselymes tört burgonyával tálaljuk.