'Háromhús' tokány



Hozzávalók:

- 25 dkg marhalapocka,
- 25 dkg borjúlapocka,
- 20 dkg sertéscomb,
- 20 dkg csiperke, vagy szekfűgomba,
- 10 dkg vöröshagyma,
- 3 dkg vaj,
- 1 dl olaj,
- 2 dl tejföl,
- 1 ek. liszt,
- 1 dl száraz vörösbor,
- 1 mk. mustár,
- 1 csomó petrezselyem,
- 1 ek. morzsolt szárított majoranna,
- 1 ek. fűszerpaprika,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só, bors.

A húsokat 4x1 cm-es csíkokra vágjuk.

A finomra vágott vöröshagymát az olajban megfonnyasztjuk, megszórjuk az őrölt paprikával, átkeverjük sózzuk és felöntjük 1,5 dl vízzel. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a marhalapockát a majoranna felét, a zúzott fokhagymát, borsozzuk és nem túl erős tűzön zsírjára pirítjuk. Ekkor adjuk hozzá a sertéscomb csíkokat, egy kissé utána sózzuk és fedő alatt kevergetve pároljuk. A sertés elég sok vizet ad le, de azért figyeljünk rá, hogy egy rövid lé mindig legyen alatta!

Ha a sertés félig megpuhult hozzáadjuk a borjút is. Kicsit sózzuk borsozzuk és ráöntjük a bort. Fedő alatt tovább pároljuk. Ha a levét elfőtte volna egy kevés vízzel pótoljuk.

Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és a cikkekre vágott gombát fedő alatt párolni kezdjük. Ha levet engedett a fedőt levesszük és lepirítjuk. Sózzuk borsozzuk, meghintjük a maradék majorannával és a friss aprított petrezselyemzöld felével. Jól átkeverjük és a serpenyő tartalmát a húsokhoz keverjük.

Egy kisebb keverőtálba tesszük a mustárt, hozzákeverjük a tejfölt és keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. Csomómentesre keverjük és ezzel sűrítjük a háromhús tokányt. Megkóstoljuk ha kell utána ízesítjük. Jól kiforraljuk, de már csak óvatosan kevergetve, hogy a húsok ne törjenek. Végül meghintjük a maradék vágott petrezselyemmel.

Tálalhatjuk pirított tarhonyával, petrezselymes újburgonyával, de az igazi körete a túrós galuska.