Kéksajtos pulykamell rakottas



  Hozzávalók:

- 0,8 kg pulykamell filé,
- 10 dkg kockázott bacon szalonna,
- 3 evőkanál liszt,
- 1 kávéskanál őrölt paprika,
- 2 dl főzőtejszín,
- 10 dkg kék sajt,
- 5 dkg olivaolaj,
- 1,5 bögre rizs,
- 2 nagy fej hagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 csokor aprított petrezselyemzöld,
- 1 közepes zelleggumó, 2 szál sárgarépa
- só, bors.


A húst falatnyi darabokra vágjuk és paprikás liszben átforgatjuk.

Kevés olajon a felkarikázott hagymát üvegesre pirítjuk, majd a bacon kockát hozzáadva addíg pirítjuk, amíg a zsírját ki nem adja. Szűrőkanállal a hagymát és a szalonnát kiszedjük egy másik lábosba és a vissza melegített zsiradékban a húst aranybarnára sütjük.(Ne legyen túl forró a zsiradék, mert a paprika megég!) Szedjük papírtörlőre.

A rizst olajon futtassuk meg és a szokásos módon kétszer annyi vízzel főzzük puhára! A sózással ügyeljünk, mert a hozzávalókban bőven van só.

A kiszedett hús olajában a felkockázott zellert és sárgarépát átforgatjuk, majd felengedjük 2 dl vízzel. És megpároljuk, roppanósra.

A közben a megfőtt rizst leszűrjük és rámorzsoljuk a kéksajtot. Kanállal elkevergetjük. A forró rizsben a kéksajt felolvad. Ha biztosra akarunk menni a főzőtejszínt meglangyosítva keverjük hozzá. Álaga a tejberízshez hasonlítson. Kóstoljuk meg - de szerintem sózni nem kell - frissen őrőlt borssal gazdagon hintsük meg. Végül a párolt és leszűrt, lecsurgatott zöldségekkel, valamint a párolt hagymával és szalonnapörccel keverjük össze.

Egy magasabb falú, de nem túl hosszú tűzálló tálat vajazzunk ki és kezdhetjük a rakodást:
Egy sor zöldséges rizs, húsfalatkák, rizs, húsfalatkák. Szórjunk meg minden réteget egy kis vágott petrezselyemmel.

A tetejét dúrvára reszelt trapistával hintsük meg.
Kb. 1/2 óra a sütési idő 180 fokon.

Öszibarack befőttel, vagy szezonban hámozott negyedelt nektarinnal kínáljuk!