Halgombóc leves


/Hallé belsőség gombóccal/


Hozzávalók:

- 0,7 kg ponty filé 2 ujjnyi vastag szeletekben lesózva,
- 1,5 l "halászlé" alaplé.

Belsőség gombóchoz:

- 20 dkg haltej és ikra,
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva és megdinsztelve,
- 1 gerezd fokhagyma préselve,
- 1 egész tojás,
- 2 ek. liszt,
- zsemlemorzsa,
- főzőtejszín,
- 1 csomó petrezselyemzöld apróra vágva,
- 1 kk. őrölt paprika, őrölt fehérbors, só.

A halbelsőségeket elkaparjuk és elkeverjük egy egész tojással, kevés tejszínnel, a petrezselyemmel és a hagymával. Sózzuk, borsozzuk és azonnal hozzáadunk annyi zsemlemorzsát, hogy híg galuska tészta sűrűségű legyen. Állni hagyjuk.

Közben az alaplevet felforraljuk. Ha kell utánasózzuk és ha csípősen szeretnénk most adhatunk hozzá erőspaprikát. (módjával!)

A ponty filéket egy kivajazott tepsibe fektetjük ráöntjük az alaplevet és a bort. Letakarjuk alufóliával és 175 fokra előmelegített sütőben párolni kezdjük. 10 perc múlva a fóliát levéve lapát kanállal a filéket átfordítjuk visszafedjük és még 10 percet pároljuk. Végül a filéket óvatosan lapátkanállal tálra tesszük és lefedve a még a meleg sütőbe tesszük, hogy ne hűljenek ki.

Elővesszük a belsőséget. Ha túl híg maradt egy kanál liszttel átkeverjük. A masszából kis kanálnyit kiveszünk vizes kézzel gombóccá gyúrjuk megforgatjuk paprikás lisztben és tálcára tesszük. Amikor mind kész a gombócokat a filékkel egy időben a forró hallébe tesszük. Kb. 15-20 perc múlva egyszerre lesznek készen.

Szép szelet kenyérrel, karimáig töltött mélytányérban tálaljuk. Külön tálkában csípős paprikakrémet kínálunk hozzá.