Hallé bográcsban



Hozzávalók:

-  2-3 kg ponty,
-  0,8 kg tisztított kárász, keszeg, pontyfej, farok, faroktő,
-  3 nagy fej vöröshagyma,
-  3 húsos zöldpaprika,
-  4 gerezd fokhagyma,
-  2 db paradicsom,
-  2 ek. Piros Arany (csemege),
-  2 kk. Erős Pista,
-  2 kk. Édes Anna,
-  2 ek. édes-nemes törtpaprika,
-  1 kk. ételízesítő,
-  1 tojásnyi burgonya hámozva, felkockázva,
-  2,5 dl száraz vörösbor,
-  3 ek. mangalica zsír,
- 15 dkg füstölt szalonna felkockázva,
-  2 tojás,
-  grizesliszt,
-  só, őröltbors.

Az egy evőkanál zsírral kikent bográcsban a felkockázott szalonnát üvegesre pirítjuk, majd 2 ek. zsírt dobunk rá. Ha felforrósodott, az olvasztott zsírba a hagymát megfuttatjuk, majd a felkockázott zöldpaprikát és paradicsomot tesszük bele. Az előkészített, feldarabolt kárászt/keszeget felaprózzuk és a dinsztelődő zöldségre dobjuk.
A pontyokat fejbekólintjuk, megpucoljuk és felbontjuk. Leválasztjuk a fejeket és a farkat. A fejeket lefelezzük (keserűfog kivágandó) farkat hosszában megfelezzük és bográcsba tesszük. Az első szép patkóig a farokrészt is levágjuk, feldaraboljuk és az alapra dobjuk. Meszórjuk 1 evőkanál őrölt édes-nemes paprikával. Átkavarjuk, hogy paprika kiadja a színét.
Ezután annyi liter vizet öntünk rá, ahány kiló halat tettünk bele.
A tüzet erős lobogósra csináljuk és erősen forrni hagyjuk a levet. Ha jól forr, beledobjuk a zúzott fokhagymát, Erős Pistát, Édes Annát és a felkockázott burgonyát. Kevés sót és egy mk. őrült fehérborsot. Hagyjuk erősen főni, közben néha megrázogatjuk a bográcsot, nehogy odakapjon. Ez kb. 40-50 perc.
Közben a pontytörzset patkókra vágjuk, ételízesítővel megszórjuk, borsozzuk és lefedve félretesszük, ha lehet hűtőbe.

Ha pontyban ikra, vagy tej van azt egy tojással, ételízesítővel (sóval) és annyi liszttel, hogy sűrű galuskatésztát kapjunk elkeverjük. Állni hagyjuk.

(Ha nem volt benne elég (legalább egy marék) belsőség, akkor halleves tésztát csinálunk.  1 tojással elkeverünk lisztet morzsásra, majd annyi hallevet merünk hozzá, hogy kemény gyúrható legyen. Ezt is állni hagyjuk és a végén, tépett tésztaként belefőzzük a lébe, vagyis lecsippentünk egy cseresznye nagyságú tésztát, amit az ujjainkkal kihúzogatunk levélformára, úgy 2 mm vastagra és a forró levesbe főzzük.)

Ha letelt a negyven- ötven perc és a forró hallében a szálkák kezdenek önállósulni, jöhet az ellenőrzés: a bogrács fölé tartsuk lefelé fordított kissé behajlított tenyerünket. Egy-két perc után szorítsuk ökölbe a kezünket. Ha a tenyerünket kissé ragacsosnak érezzük az alaplevünk kész.

Jöhet a szűrés-passzírozás. Egy fazékra tett tésztaszűrőbe merjük a levet és merőkanállal megnyomkodjuk, majd jön a következő adag, mindaddig, amíg a főzőlé el nem fogy.
Az aránylag sűrű levest kóstoljuk, ha kell sózzuk, borsozzuk.
Ezután kerül bele a hegyleve; a 2,5 dl bor, és ekkor beletesszük a második kanál őrölt paprikát, majd felforraljuk. Ha felforrt, kissé félre húzzuk, hogy  csak lassan pöszögve forrjon kb. egy 10 percet. Ezután átkeverjük a levet kóstoljuk és beletesszük a halszeleteket.

5-6 perc múlva, ha csináltunk "belsőség galuskát" akkor azt kávéskanállal, vagy a tésztát belefőzzük. Mivel ekkor kissé visszahűl a lé visszahúzzuk a nagyobb lángra, de keverni már nem szabad és rotyogni sem a lének, mert szétfőzünk minden finomságot. Ha a galuskák, vagy a tészta feljönnek a tetejére még bírjuk ki 5 percig és ezután tálalhatunk.