Hús-húsleves

Ahogyan a "TATA" szerette

Igen sok ételhez szükség van húsleves, csontleves, vagy tyúkleves alaplére. Azonban a legtöbben nem éttermi adagokban főzünk. Tehát dobunk egy-két leveskockát egy liter vízhez aprítunk bele egy kis zöldséget, ünnepnapon valami húst és valami tésztát betétnek oszt pássz.
Ámde, ha van időnk és egy 7 literes kuktafazekunk, érdemes rááldozni 1,5 órát egy előétel/leves/főétel mennyei hármas elkészítésére. Ezt az ételt ünnepi étkek címeres vezéreként ismeri és elismeri szélesebb ismeretségi körünk minden tagja.
_______________________________________________________


Hozzávalók:
25 dkg marhacomb, 25 dkg sertéscomb, 25 dkg pulykacomb filé, 25 dkg húsos karajcsont, 50 dkg velős csont, kisgumó (15 dkg) zeller, 5 dkg karalábé, 10 dkg kelkáposzta, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 fej lilahagyma, 4 nagyobb gerezd fokhagyma, 4 szál sárgarépa, két nagyobb zöldpaprika, 2 közepes fej gomba, két csomó petrezselyem zöld, 10 szem egészbors, 2 szál fehérrépa, 1 ek. Piros Arany, 1 kk. paradicsompüré, 10 szelet Toast kenyér, zsemle, ecetes torma, tejföl, majonéz, Erős Pista.

Levesbetét: lehet kiscsiga, vagy eperlevél száraztészta.

A jó húsleves egyik titka, hogy a hozzávaló húst és csontokat, alaposan megmosva, mindig hideg vízben kell feltenni főni!
Tehát elő a kuktafazékkal, alulra kerüljenek a csontok, utána a marhahús (a pörkölt-húsnál kicsit nagyobb darabokra vágva), majd 3,5 liter hideg víz 1 ek. piros arany, 1 kk. paradicsompüré és 1 kk. só. Fedő lezár és közepes lángon elkezdjük melegíteni, amikor a túlnyomás-szabályzó elkezd szuszogni visszavesszük takarékra és 3/4 órán át lassan főzzük.
Ezután óvatosan kiengedjük a gőzt  és a tető levétele után megszurkáljuk a  marhahúst. Félpuhának kell lennie. Levét megkóstoljuk és utána ízesítjük. Gondoljunk arra, hogy a többi hús és a zöldség még csak most kerül bele. Adjuk hozzá a nagyobb darabokra felaprított sertés és pulyka húsokat a zöldségeket, és a szemes borsot. Ezután zárjuk vissza és takarékon lassú tűzön 40 perc alatt főzzük készre.
Leszűrjük (sűrű textilszitán) egy leveses tálba. A velős csontot, húsokat, zöldséget különszedjük.

1. felvonás:
A velős csontot kis tányéron, a pirítóst nagy tányéron tálalva kínáljuk előételként! Adjunk hozzá szalvétát, hogy a velőt ki tudjuk rázni, kaparni a pirítósra. Legyen az asztalon só, őrölt bors, piros paprika, olajos zúzott fokhagyma, reszelt torma.

2. felvonás:
A levest mély leveses tálba szedjük, a leveszöldséget és a levesbetétet külön-külön tálba szedve kínáljuk.

3. felvonás:
Ezután még hátravan a leveshús. Ez fedeles hústálon felszeletelve kerül az asztalra. A mártásokat tálkában, illetve szószos edénybe tesszük fel. Nálunk a saláta öntetes (mustár-olivaolaj-almaecet) lilahagyma karika, a tejfölös-torma, valamint a kapor és a meggy mártás a nyerő. Hozzá zsemlét negyedelve (hogy könnyen lehessen törni és tunkolni!) kenyérkosárból kínáljuk.