Ínyenc zöldségleves



Hozzávalók:

- 40 dkg csirkemáj,
- 40 dkg vegyes leveszöldség,
- 5 dkg zsenge zöldborsó,
- 5 dkg zöld hüvelyű zöldbab,
- 10 dkg  csiperke gomba,
- 10 dkg füstölt szalonna (kenyérszalonna),
- 1 nagy fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1-1 csipet szárított zsálya, bazsalikom, lestyán,
  tárkony, majoranna,
- 1,5 l húsleves alaplé,
- 2 dl tejföl,
- 10 dkg tehéntúró,
- 5 dkg juhtúró,
- 1 ek. gríz,
- 1 tojás,
- 2 dl Chardonay, vagy Kadarka,
- 1 csomó petrezselyemzöld aprítva,
- só, bors.

Az alaplevet felforraljuk és a felkarikázott leveszöldséget, zöldborsót, a centiméteres darabokra vágott zöldbabot és a felszeletelt gombát lassú tűzön fedő alatt főzzük 15 percet.

A tehéntúrót villával áttörjük, a juhtúróval, grízzel és a tojással összekeverjük és enyhén sózzuk. Megszórjuk a fele petrezselyemzölddel és kis dió nagyságú gombócokat formálunk belőlük. Állni hagyjuk a hűtőben amíg a leves készül.

A szalonnát elkaparjuk. Ha nem tudjuk (vén volt a disznó) ledaráljuk kétszer, vagy felaprítjuk és mixeljük.
Lábasba dobjuk az apróra vágott hagymát és a lassan kiolvadó zsírban lepirítjuk. A májat megmossuk és felkockázzuk.(Csíkra vágjuk, majd felébe)
A zsírba dobjuk a száraz fűszereket és az átnyomott fokhagymát, átkeverjük és máris rátesszük a májat, amiből két púpos evőkanállal félreteszünk.
Erősebb lángon állandóan keverve pirítjuk 5-6 percig, közben jól megborsozzuk!  Utána felöntjük borral és 2 merőkanál levessel (3-4 dl) és 10-15 percig pároljuk.
A kiveszünk 2 merőkanálnyi zöldséget kevés lével, tejföllel összeturmixoljuk és a zöldségleveshez adjuk. Ezután már csak addig főzzük lassú tűzön, amíg a zöldségek mind megpuhulnak. Ekkor utána ízesítünk, sóval borssal. Ezután felhevítjük, lobogósra és ütemesen belefőzzük a túrógombócot.
A túróból vagy kis gombócokat formálunk, vagy kanállal a levesbe szaggatjuk, mint a galuskát.
Amint a gombócok mind feljöttek a leves tetejére a félretett májat is hozzáadjuk. 3 perc múlva lehúzzuk a tűzről, lefedjük és még 10 percet állni hagyjuk.

Tálaláskor a tányérba kerül 2-3 gombóc egy csipet petrezselyem és erre merjük a levest.