Jókai bableves



Hozzávalók:

- 20 dkg szárazbab,
- 1 db (40-50 dkg-os) füstölt csülök,
- 6 dkg mangalica zsír,
- 6 dkg liszt,
- 5 dkg vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kk. őrölt pirospaprika,
- 2 pár debreceni kolbász,
- 2,5 dl tejföl,
- egy marék csipetke,
-  só.

Az átválogatott, megmosott nagy szemű tarkababot egy éjjelre beáztatom.
Másnap leöntöm a vizet róla és friss hideg vízzel felteszem főni.
Hozzáadom a jól megmosott csülköt, egy kevés sót és lassú tűzön puhára főzöm.

Ha a csülök félpuha, hozzáadom a debrecenit és együtt főzöm tovább. Közben megkóstolom, ha kell utána sózom.
Ha a csülök megpuhult, kiveszem és eltávolítom a csontját.
A zsírosabb részeket félreteszem, a húst felkockázom. A debrecenit felkarikázom. A babot leszűröm, átpasszírozom és a pürét visszaöntöm a főzőlébe.

A zsírt felforrósítom és a levesben főtt felkarikázott debrecenit kicsit megpirítom  benne, majd a csülökhússal együtt visszateszem a levesbe.

A zsírba dobom a lisztet a finomra vágott hagymával és a zúzott fokhagymával zsemle színű rántást készítek.
Ezzel berántom a levest. Kevés vízzel elkeverek 1,5 dl tejfölt és a leveshez adom. Néhány percig forralom, majd beledobom a csipetkét.
Amint feljönnek a leves felszínére még öt percig főzöm, majd lefedve tartom néhány percig.

Tálaláskor a tányérba néhány darab csülökhús és pár karika debreceni kerül erre merem a forró levet. A tetejére egy kis tejfölt locsolok.