Narancsos kacsa



  Hozzávalók:

- 1 fiatal pecsenyekacsa (1,8-2kg),
- 5 dkg vaj,
- 1 evőkanál kacsa/libazsír, vagy olaj,
- 8 narancs,
- 1 citrom leve,
- 0,5 dl húsalaplé,
- 1 dl testes félszáraz fehérbor,
- 3 cl brandy,vagy Cointreau (narancslikőr),
- morzsolt majoranna,
- só.


A megtisztított kacsát megmossuk leszárítjuk és sósval bedörzsöljük. Tálra fektetjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap a húst lemossuk a sótól, majd gazdagon bedörzsöljük a hasüregét majorannával. Formára igazítjuk (két lábát összekötjük, a szárnyvégeket a szárnycsont mögé tekerjük).

Egy mélyebb tepsibe megolvasztunk 6 dkg vajat, belefektetjük a kacsát mellével lefelé a tepsibe és forró előmelegített sütőben (230 fok) hirtelen megkapatjuk a húst. Majd aláöntünk 2,5 dl húsalaplevet, az evőkanál zsírt, vagy olajat alufóliával lefedjük. Mérsékeljük a tüzet és saját levével locsolgatva puhára pároljuk.

Ezután levesszük a fóliát és a húst piros- ropogósra sütjük. Tálalásig melegen tartjuk.

Elkészítjük a narancsmártást. 4 narancs héját éles burgonyahámozóval igen vákonyan hámozzuk le. A fehér részből ne kerüljön le semmi! Ha nincs ilyen éles hámozónk, éles késsel csíkokként hámozzuk meg. A héjat vágjuk igen vékony metéltre.

Egy tapadásmentes lábosban tesszük a cukrot és erős lángon aranybarnára kamellizáljuk. Hozzáöntünk 2,5 dl húsalaplevet, 4 narancs szűrt levét, a citromlevet és jól kiforraljuk. kissé besűrűsödik. Ekkor adjuk hozzá a héj szeleteket és brandyt. Forraljuk át és tartsuk melegen.

A kacsát feldaraboljuk és előmelegített tálon igazítsuk formára. 4 narancsot hámozzunk meg (fehér rész ne maradjon rajta!) vágjuk felkarikára és halmozzuk a kacsa köré a tálra. A kacsát vonjuk át kevés mártással.

Sült, karikára vágott burgonyát adunk mellé.