Kacsamáj mézes almával



Hozzávalók:

- 50 dkg kacsamáj,
- 4 db közepes alma,
- 10 - 10 dkg fehér és vörös nagy szemű csemegeszőlő,
- 2 dl vörösbor,
- 4 dkg méz,
- 0,5 dl olíva olaj,
- 5 dkg vaj,
- 40 dkg burgonya,
- 1 csomó friss petrezselyemzöld aprítva,
- 1 ek. morzsolt majoranna,
- só, bors.


A burgonyát hámozzuk meg és kockázzuk fel. Sós vízben félpuhára főzzük.

A májakat a hártyáktól, erektől letisztítjuk és a két lebenyt szétválasztjuk. Lisztben megforgatjuk és forró olajban mindkét oldalát (max. 3-3 perc) pirosra sütjük. Nem szúrunk bele villát, úgy fordítjuk meg és vesszük ki. Rácsra tesszük mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk és meghintjük majorannával.

A zsírjában a szőlőszemeket megfuttatjuk. Vörösborral felöntjük és a májakat visszatéve fedő alatt mérsékelt tűzön megpároljuk.

Egy másik serpenyőben a mézet kezdődő karamellizálódásig hevítjük. Ekkor beletesszük a kb. centi vastag, középen a magháza kiszúrt héjas almakarikákat. Az almán gyorsan barnára karamellizálódik a méz. Ne hagyjuk, hogy az alma összelöttyedjen. Ha kezd barnulni fordítsuk a másik oldalára és 2 perc múlva kész is. Ha a méz elfogyna pótoljuk, kissé pirítsuk és máris tegyük bele az almát.

A kifőtt burgonyát lecsöpögtetjük. A főzőedényében a maradék olajat és a vajat felhevítjük. Beletesszük a burgonyát addig pirítjuk, amíg a az élei kezdenek sárgulni. Lazán átkeverjük a petrezselyemmel.

Tálaláskor az almakarikákra tesszük a májat és mellé halmozzuk a burgonyát.