Kapros burgonyaleves



Hozzávalók:

- 5 dkg füstölt kenyérszalonna,
- 1 szál lángolt kolbász (hentesnél     vegyük),
- 0,5 kg burgonya,
- 1 szál sárgarépa,
- szál zeller,
- 2 kávéskanál morzsolt lestyánlevél,
- 1 nagy csomó friss kapor,
- 1 kis fej, vagy fél vöröshagyma lereszelve (1 ek.-nyi)
- 1 mk. Piros Arany,
- 1 mk. pirospaprika
- 2 tojás sárgája,
- 2 dl tejföl,
- 1 citrom.

A szalonnát felkockázzuk és kiolvasztjuk. A pörcöt is a zsírban hagyva, ha kezd kifehéredni, hozzáadjuk a reszelt hagymát és üvegesre pároljuk.
Ezután a kolbász héját leszedve 3 cm-es darabokra, majd azokat hosszába félbe vágjuk és így adjuk a hagymás zsírhoz. Csak addig pirítjuk együtt, amíg a kolbászban lévő paprika kezdi kiadni a színét. Ekkor megszórjuk 1 mk. pirospaprikával és rátesszük a Piros Aranyat, hozzáadjuk a kis kockára vágott burgonyát és a zöldségeket. Átkeverjük és felöntjük 1,5 l vízzel. 

A kapor és a lestyán felét hozzáadjuk, felforraljuk és ha kell utána sózzuk, megborsozzuk.

Ha burgonya teljesen puha, levesszük a tűzről.
Két tojás sárgáját simára keverünk 2 dl tejföllel és a maradék kaporral és lestyánnal, majd 1-2 merőkanál levest hozzáadva azzal is, végül a leveshez hozzákeverjük. Vigyázzunk hogy a leves ne legyen forró, mert a tojásokat összekapja. A tojásos habarást forraljuk fel de már ne főzzük!

Tálaláskor mustáros tejfölre, vagy citromos joghurtra tálaljuk és a tányér szélére egy negyed citromot tegyünk, hogy aki szeretné, még savanykásabbá tehesse a levest.