Karfiolleves



Hozzávalók:

-  60 dkg karfiol,
-  1 csomó zöldpetrezselyem,
-  2 felkarikázott sárgarépa,
-  1 felkarikázott gyökér,
-  1/2 hagyma,
-  1 mk. pirospaprika,
-  1  mk. Piros Arany,
-  1 mk. lestyán (szárított, vagy két csipet vágott friss),
-  1 liter húsleves alaplé,
-  1 dl tejszín,
-  1 tojás sárgája,
-  só, bors.

A rózsáira szedett karfiolra annyi vizet öntünk, hogy ellepje. Kissé sózzuk és nagy lángon 5 percig főzzük,majd a karfiolt leszűrjük a főzővizét elöntjük.
Feltesszük a húsalaplevet, ha felforrt, hozzáadjuk a a felkarikázott zöldségeket, a hagymát és a felaprított zöld fűszerek felét. Ha kezd puhulni a gyökér  hozzáadjuk az előfőzött karfiol rózsákat is. Készre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, hogy kissé visszahűljön.
Végül az 1 dl tejszínben elkeverjük a piros őrölt paprikát, a Piros Aranyat és egy tojás sárgáját, sózzuk borsozzuk és lendületesen a levesbe keverjük.
Ezután visszatesszük a tűzre és átforraljuk (5 perc).
Végül a maradék aprított zöld fűszert is rászórjuk.
Levesbetétként vajgaluskát adunk. Készítési leírása a zöldborsó krémlevesnél van.