Keltekercses leves



Hozzávalók:

- 30 dkg kelkáposzta (egy nagy fej),
- 2 db közepes burgonya,
- 1 szál karikázott sárgarépa,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 ek. olaj,
- 2 ek. liszt,
- 2 pár füstölt virsli,
- 2 dl tejföl,
- 2 dl olaszrizling,
- 2 liter zöldségleves alaplé,
- 2 tk. Piros Arany,
- 1 mk. őrölt köménymag,
- 1 mk. törött bors,
- só.

A 2 liter zöldséges alaplevet feltesszük főni. A kelkáposztát leveire szedjük, a torzsát eldobjuk. A levelekből a négy legnagyobbat egészben, a többit felcsíkozva és a levesbe dobjuk. A burgonya kockákat és a sárgarépa karikákat  is a levesbe tesszük. Végül a fej hagymát jól megmossuk és egészben szintén a levesbe kerül.
Kissé sózzuk, rendesen borsozzuk, beletesszük a Piros Aranyat a fokhagymákat szétnyomva, végül a köményt és rá a fedőt.

Kb. 20 perc múlva kezd puhulni. Ekkor szedőkanállal az egészben hagyott leveleket óvatosan kihalásszuk (nehogy elszakadjanak) és kissé hagyjuk hűlni.

Amíg hűlnek a levelek, elkészítjük a rántást zsemlebarnára.
A kész rántást gyorsan felengedjük 2 dl borral, majd a tejfölt hozzáadva csomómentesre keverjük. Ha kész a még forró levesbe elkeverjük és levest visszatesszük kiforralni.
Ezután a virslik műbelét lehúzzuk és félbe vágjuk. A fél virsliket a egy-egy káposztalavélbe tekerjük, de nem úgy mint a töltött káposztánál, vagyis a vastag levélér mellé fektessük a virslit és két oldalról hajtsuk rá a levelet, így nem törik szét. A négy "tölteléket" kanállal visszatesszük a fővő levesbe. Kb. 10 perc múlva kész a levesünk.
Ha kell még utána ízesítünk.

Tálaláskor minden tányérra kerül egy "töltelék" és erre merjük a levest. (A fiam gatyás káposztalevesnek hívta, mert a tálaláskor a kel levél, mint egy hosszú gatyaszár lóg a virslin.)
Tejföl pamaccsal díszítjük.