Kőröshegyi halerőleves



Hozzávalók:

-  0,5 kg apró hal (kárász, sügér, keszeg),
-  60 dkg halcsont (pontyfej, farok, harcsa csontok),
-  20 dkg haltej, ikra,
-  1 fej hagyma felkarikázva,
-  2 gerezd fokhagyma,
-  5-5 dkg fehér-, sárgarépa,
-  1 paradicsom (hámozott),
-  2 db zöldpaprika,
-  1 ek. Piros Arany,
-  10 szem bors,
-  2,5 dkg paradicsompüré,
-  2 dl félszáraz minőségi fehérbor,
-  1 halászlékocka,
-  3 tojás fehérjéje,
-  1 ek. édes-savanyú chiliszósz, (vagy 1 kk. Erős Pista,
-  2 kk. cukor, 1 kk. citomlé keveréke,
-  só.

A megmosott megtisztított apróhalat és halcsontot egy nagyobb fazék aljára tesszük, hozzáadjuk a hagymát és felöntjük 2 liter hideg vízzel, forrásig melegítjük. Ekkor beletesszük a hasábra vágott répát, a felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot, a fokhagymát és a szemes borsot, a halászlékockát, a Piros Aranyat és a chiliszószt. 3,5-4 óra hosszat igen lassú tűzön - éppen csak gyöngyözzön - főzzük fedő alatt.

Közben enyhén sós vízben az ikrát és a haltejet megfőzzük és tálalásig szitára tesszük.

A hallevet át is paszírozhatjuk, akkor sűrűbb de nem kristálytiszta levet kapunk. Ha ragyogóan tiszta csillogó levet szeretnénk, a hallevet sűrűszövésű szitakanálon, vagy tésztaszűrőbe tett tiszta vásznon leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
A leszűrt levet paradicsompürével és a 2 dl borral habosra kikeverjük. Ezután kis adagokban a leszűrt halléhez adjuk a tojásfehérjét, közben keverjük a levest. Ha az utolsó adagot is jól kikevertük lassú tűzön további 30 percig fedő nélkül forraljuk - végül kristálytiszta piros levest kapunk.
10-15 percig pihentetjük, majd ismét leszűrjük. Ha óvatosan öntjük az alján maradó kicsapódott zavaros rész, már nem is kerül a szűrőbe.
Csészében tálaljuk.
A csésze aljára kerül a haltej, vagy ikra és erre merjük a forró hal erőlevest.
Sajtos paprikakrémes pirítóssal, vagy fokhagymás minilángossal kínáljuk.